A.S Menyesal Kenakan Tarif Ke Atas China? Pengekangan Penularan Wabak Covid-19 Semakin Sukar!

320

Tarif Amerika Syarikat yang dikenakan ke atas peralatan perubatan yang diimport terutamanya dari China akhirnya mendatangkan malapetaka dan meningkatkan cabaran dalam membasmi wabak Covid-19.

Sejak tahun 2018, A.S dan China telah terlibat dalam perang dagang, dimana kedua-dua belah pihak saling berbalas kenaikan tarif. Dalam tempoh tersebut, A.S telah mengenakan tarif ke atas bekalan penting perubatan dari China termasuk pakaian pelindungan perubatan, sistem CT dan alatan perubatan.

Sementara itu, penularan wabak Covid-19 yang telah merebak hampir ke seluruh pelusuk dunia dan A.S merupakan negara yang mempunyai kes jangkitan positif dan kematian yang tertinggi. Terdapat lebih daripada 555,000 kes yang dilaporkan, dan lebih 22,000 kematian di A.S. berdasarkan data terkini oleh Johns Hopkins University.

Negeri-negeri di A.S telah melaporkan bahawa mereka kekurangan alat pernafasan sehingga kepada bilangan katil untuk menampung pesakit. Dalam masa yang sama, para petugas kesihatan juga bergelut dengan kekurangan peralatan perlindungan.

Laporan awal oleh Peterson Institute for International Economics (PIIE) telah memberi amaran bahawa perang perdagangan Presiden Donald Trump dengan China dapat menghambat A.S dalam mengekang penularan wabak Covid-19.

Sehingga 13 Mac, laporan tersebut mendapati bahawa sebanyak $ 3.3 bilion barang import produk penjagaan kesihatan yang kritikal masih dikenakan tarif sebanyak 7.5%, manakala $ 1.1 bilion barangan import yang berpotensi untuk merawat Covid-19 kekal tertakluk kepada tarif sebanyak 25%. Hal ini berlaku walaupun selepas pentadbiran Trump menanggguhkan dan mengurangkan beberapa tarif buat sementara waktu.

Menurut penganalisis, Chad Bown, “Tarif pentadbiran terhadap produk perubatan dari China dapat mengakibatkan kepada kekurangan peralatan dan peningkatan kos dalam peralatan penting perubatan.

Beliau mengatakan bahawa dasar perdagangan Trump telah menyebabkan Beijing terpaksa menjual lebih banyak produk perubatannya ke negara lain dan bukannya ke A.S. Beberapa produk ini termasuk alat pelindung untuk doktor dan jururawat dan peralatan berteknologi tinggi bagi memantau pesakit.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat