Abu Dhabi, Singapura Laksanakan Pengujian Transaksi Kripto Berdasarkan Peraturan Perjalanan

806

Penyedia penyelesaian perjalanan, Notabene pada minggu ini berjaya melaksanakan transaksi pengujian undang-undang perjalanan, melibatkan empat firma berlesen Abu Dhabi Global Market (ADGM) dengan tiga syarikat kripto di Singapura.

Pengujian yang dilaksanakan melibatkan beberapa aspek seperti: pembatalan pemindahan jika maklumat tidak sama dengan rekod dalaman, permohonan maklumat undang-undang perjalanan yang hilang, dan menangani transaksi dengan syarikat yang tidak memiliki produk undang-undang perjalanan.

Pada Julai pengelola standard anti-penyelewengan wang (AML) dan pembiayaan keganasan (CTF) global, Financial Action Task Force (FATF) telah meminta beberapa buah negara untuk menerapkan syarat terhadap penyedia perkhidmatan aset maya (VASP) secepat yang mungkin.

Syarat pelancongan yang diperkenalkan menuntut syarikat-syarikat kripto untuk mengongsikan maklumat tertentu pelanggan, termasuk transaksi yang dilakukan.

Hanya beberapa buah negara terlibat dalam pengujian ini: Amerika Syarikat (AS), Switzerland, dan Singapura. Masih tiada tanda penerapan ini akan dilakukan bagi peringkat global.

Antara negara yang telah menerapkan peraturan pelancongan termasuklah Amerika Syarikat (AS), Switzerland, dan Singapura. Penerapan bagi seluruh dunia masih belum ketara.

Tidak cukup dengan itu, beberapa penyelesaian teknologi seperti produk Notabene telah dibangunkan dan diuji ketika negara-negara tersebut meningkatan penerapan standard FATF.

Firma ADGM yang terlibat termasuklah: Matrix, Aarna Capital, DEX, and MidChains. Manakala tiga syarikat kripto Singapura pula merangkumi: Amber Group, Liquid, dan Zipmex.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat