Ada Khabar Baik Dari US Untuk Trader Pagi Ini!

980

Sentimen risk-on kembali menghiasi pasaran ketika para pemimpin Kongres Amerika Syarikat memulakan mesyuarat kedua mengenai rancangan bantuan coronavirus pada sesi Asia hari ini.

Ketua Majoriti Mitch McConnell, Speaker Dewan Perwakilan Nancy Pelosi, serta pemimpin Demokrat Senat Chuck Shumer dan pemimpin Parti Republik Kevin McCarthy dilaporkan hadir dalam pertemuan tersebut. Sementara Setiausaha Perbendaharaan Steven Mnuchin pula akan menyertai melalui panggilan telefon.

McConnell memberitahu wartawan bahawa mereka akan mendapatkan perjanjian secepat mungkin. Tambah beliau lagi, kedua-dua pihak masih berbincang dan ada kesepakatan bahawa mereka tidak akan berundur tanpa rang undang-undang perbelanjaan dan bantuan Covid-19.

Dolar greenback didagangkan stabil selepas jatuh ke paras terendah dua setengah tahun berbanding kebanyakan matawang utama susulan perkembangan positif mengenai rangsangan AS.

Namun begitu, kebimbangan terhadap peningkatan berterusan kes coronavirus dan perlaksanaan sekatan baru, membataskan pergerakan matawang utama untuk meningkat lebih tinggi.

Dolar Aussie gagal memanfaatkan peluang kenaikan berikutan tekanan daripada ketegangan antara Australia dan China yang makin meningkat. Bagaimanapun, matawang itu kekal didagangkan tinggi di sekitar tahap tertinggi 2 setengah tahun.

Selain itu, matawang euro diniagakan meningkat berikutan kelemahan US dolar dengan tumpuan pasaran kini terarah kepada penerbitan data ekonomi dari Zon Eropah pada petang ini.

Turut menjadi perhatian pasaran adalah mesyuarat polisi FOMC pada awal pagi Khamis yang dijangka akan terus mengekalkan kadar faedah di paras 0.25%, tetapi kenyataan susulan Federal Reserve akan memberi petunjuk terhadap polisi bank pusat di masa depan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat