Adakah EUR/USD Akan ‘Rebounce’ Ataupun Terus Menyusut?

452

Matawang USD kembali meneruskan pengukuhan setelah terbitan data tuntutan pengangguran catat bacaan positif yang memberi bayangan bahawa pasaran buruh semakin pulih di Amerika Syarikat (AS).

Tampaknya asbab itu sama sekali telah menyokong USD memapar kebangkitan di penghujung minggu yang sekali gus turut menghalang pengukuhan yang ingin dipamerkan oleh matawang Euro pada Rabu.

Pelabur mungkin berwaspada menjelang terbitan data inflasi (AS) pada sesi New York malam ini yang juga boleh meyakinkan pelabur untuk Federal Reserve (Fed) meningkatkan kadar faedah lebih cepat.

Meninjau harga pada carta pasangan matawang EUR/USD, pergerakan harga tampaknya susut semula lebih 70 pips pada sesi dagangan semalam (Khamis) sehingga telah menembusi zon tumpuan 1.13000.

Faktor berkenaan serba sedikit juga telah menyaksikan harga membuat reversal dengan kemungkinan harga dijangka akan kembali mencecah trendline resistance sebelum sekali lagi mencatatkan kenaikan.

Tetapi pergerakan harga dilihat perlahan di awal sesi Asia hari ini (Jumaat) yang mana kebarangkalian bahawa pelabur mungkin mengambil langkah berjaga-jaga menjelang sesi Eropah dan New York kelak.

Namun andai kata harga tidak dapat membuat rebounce pada trendline resistance tersebut, tentunya pelabur akan mengeluarkan jangkaan untuk harga kembali menyentuh semula zon sokongan 1.12000.

Aspek itu secara tidak langsung mungkin bakal merungkai pergerakan harga untuk menguji semula ke paras terendah sejak Julai 2021 sekitar 1.11900 sebelum dijangka akan mampu susut lebih rendah lagi.

Sebaliknya jikalau harga pada carta EUR/USD terus cemerlang mencatatkan kenaikan, zon tumpuan di 1.13000 berkemungkinan akan menjadi hala tuju pertama yang bakal kembali dicapai terlebih dahulu.

Kenaikan yang lebih agresif pula akan menyokong pergerakan harga mencapai semula paras tertinggi minggu ini sekitar 1.135000 sebelum jangkaan menuju zon SBR (support become resistance) 1.14000.

Lihat gambar carta harga pasangan matawang EUR/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat