Adakah Kejatuhan Sterling Hanya Mendatangkan Kesan Positif Buat Pengeksport UK?

107

Menurut Dewan Perniagaan Perdagangan British semalam, kejatuhan mendadak matawang Sterling berbanding US Dollar dan Euro bermula undian Brexit yang lalu telah memberi kesan buat kebanyakan pengeksport.

Kelemahan matawang biasanya membantu pengeksport dalam jangka masa sederhana. Namun begitu, menurut laporan BCC, kelemahan ini memberi kesan serampang dua mata khususnya buat pemilik perniagaan kecil dan sederhana.

Kira-kira 25 peratus daripada pemilik perniagaan berkata bahawa junaman Sterling telah meningkatkan margin eksport mereka. Namun begitu, 22 peratus lagi mendapati bahawa kelemahan Sterling telah mengurangkan keuntungan jualan mereka di luar negara.

Menurut kajian, hampir separuh dari syarikat tidak mempunyai pengurusan risiko matawang dan tidak berniat untuk mendapatkan pelan perlindungan terhadap risiko tersebut.

Memetik laporan BBC lagi, beberapa perniagaan juga terpaksa membayar kos bahan mentah mereka dalam matawang asing dan secara tidak langsung menyebabkan mereka terdedah dengan risiko kejatuhan Sterling.

Sterling telah jatuh lebih daripada 15 peratus berbanding 23 Jun lalu. Justeru melalui tinjauan, aktiviti eksport dilaporkan mengalami peningkatan mendadak walaupun data perdagangan rasmi Britain masih belum menunjukkan apa-apa tindak balas lagi.

Ketua Pengarah BBC, Adam Marshall berkata bahawa kos akan menjadi lebih mahal buat syarikat yang menjalankan aktiviti import dan tidak dapat lari dari kesan turun naik matawang ini.

Eksekutif di Broker Matawang Moneycorp iaitu Lee McDarby berpendapat bahawa syarikat perlu melindungi kesan tukaran matawang ini dengan cara perlindungan nilai sebelum referendum benar-benar berakhir.

Dalam masa yang sama, dua pertiga daripada syarikat juga menjangkakan bahawa kelemahan Sterling akan meningkatkan kos yang terpaksa ditanggung pada tahun 2017.

Bank of England menjangkakan inflasi akan meningkat dengan ketara tahun ini dengan ramalan 2.7 peratus menjelang akhir tahun ini, meningkat daripada 1.6 peratus pada akhir 2016.

News Penting yang Berpotensi Memberi Impak Besar Buat Pasaran Minggu Ini (6-10 Februari 2017)

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat