News Penting yang Berpotensi Memberi Impak Besar Buat Pasaran Minggu Ini (6-10 Februari 2017)

150

Minggu ini keputusan kadar dari Australia dan New Zealand bakal menjadi tumpuan pelabur selepas minggu yang agak sibuk berakhir minggu lepas. Selain dua data penting ini, laporan inventori minyak mentah dari AS, jumlah tuntutan pengangguran, sentimen pengguna AS dan laporan pekerjaan dari Kanada turut dinantikan.

Disini, kami senaraikan event penting buat sepanjang minggu ini untuk rujukan semua trader:

1.Keputusan Kadar Australia- 6 Februari 2017 (Isnin, 8.30am)

Reserve Bank of Australia mengekalkan kadar pada penanda aras tidak berubah pada 1.50 peratus disamping tidak melakukan sebarang perubahan dasar pada bulan Disember. Keputusan ini dikeluarkan selaras dengan ramalan pasaran berikutan rekod inflasi yang rendah dan pertumbuhan gaji yang agak lemah. Walau bagaimanapun, bank pusat Australia percaya bahawa keadaan pasaran akan menjadi bertambah baik bagi bulan ini dan bulan-bulan yang akan datang.

  1. Data Inventori Minyak Mentah AS- 8 Februari 2017 (Rabu, 11.30pm)

Stok minyak mentah AS meningkat pada minggu berakhir 27 Januari lalu sebanyak 6.5 juta tong, melebihi jangkaan penganalisis bagi jangkaan peningkatan sebanyak 2.6 juta tong. Namun begitu, harga minyak mentah kekal berada pada paras tertinggi disebabkan Indeks Dollar AS yang semakin lemah. Selain minyak mentah, stok minyak petrol turut melonjak sebanyak 3.9 juta, manakala permintaan merosot sebanyak 5.7 peratus.

  1. Keputusan Kadar New Zealand- 9 Februari 2017 (Khamis, 4.00am & 5.00am)

Selepas peristiwa Brexit, Bank Pusat New Zealand telah mengambil keputusan untuk mengurangkan kadar faedah sebanyak 25 mata asas kepada 1.75 peratus berikutan risiko antarabangsa dan ketidaktentuan politik di AS. Gabenor bank tersebut juga mengarahkan agar langkah-langkah rangsangan ditambah bagi memerangi inflasi yang berada pada tahap rendah. Ekonomi negara ini telah berkembang sebanyak 3.6 peratus pada suku kedua dan kadar pengangguran telah menurun ke paras terendah dalam tempoh 8 tahun.

  1. Laporan Tuntutan Pengangguran AS- 9 Februari 2017 (Khamis, 9.30pm)

Bilangan rakyat Amerika yang memfailkan tuntutan pengangguran merosot lebih dari jangkaan pasaran pada minggu berakhir 27 Januari lalu. Data ini sekali gus membuktikan bahawa pasaran pekerjaan di AS kekal kukuh dan terus memberi sokongan buat ekonomi Amerika Syarikat tahun ini. Tuntutan baru telah jatuh sebanyak 14,000 kepada 245,000. Dalam masa yang sama, penganalisis pasaran menjangkakan tuntutan baru akan meningkat kepada 249,000 minggu ini.

  1. Data Pekerjaan Kanada- 10 Februari 2017 (Jumaat, 9.30pm)

Pasaran pekerjaan Kanada berkembang kepada 53,700 pekerjaan pada bulan Disember melebihi jangkaan ramalan sebanyak 51,000 pekerjaan. Pekerjaan sepenuh masa juga meningkat sebanyak 81,300, manakala pekerjaan kontrak dan separuh masa menurun sebanyak 27,6000. Dalam masa yang sama, kadar pengangguran meningkat dari 6.8 peratus kepada 6.9 peratus.

  1. Sentimen Pengguna Prelim UoM Amerika Syarikat- 10 Februari 2017 (Jumaat, 11.00pm)

Keyakinan pengguna bagi bulan Januari dilaporkan meningkat sebelum ini kepada paras tertinggi dalam tempoh 13 tahun. Laporan ini menunjukkan bahawa keyakinan pengguna meningkat terhadap dasar-dasar kewangan yang diaplikasikan ke dalam pasaran khususnya selepas pilihan raya. 44 peratus responden menjangkakan bahawa ekonomi akan bertambah baik minggu ini manakala 33 peratus responden menjangkakan kadar pengangguran akan terus merosot. Tinjuan bagi tempoh enam bulan akan datang bermula Disember lalu juga bertambah baik. Namun, kerajaan AS perlu bersedia dengan sebarang kemungkinan yang akan menimpa AS memandangkan serangan Trump baru-baru ini terhadap Mexico, Australia dan Jepun telah menyebabkan ketidakpastian terhadap pasaran global.

Semoga berjaya dalam trading anda!

Ulasan Kalendar Ekonomi Minggu Kelima 2017 (30 Jan-03 Feb)

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat