Ulasan Kalendar Ekonomi Minggu Kelima 2017 (30 Jan-03 Feb)

66

Minggu ke-lima 2017 adalah minggu yang agak sibuk bagi pemain-pemain pasaran global dengan laporan ‘Data Impak Tinggi’ yang begitu banyak. Mesyuarat FOMC dan Bank of England dalam penetapan kadar masing-masing, dengan data pekerjaan dari US, tidak lupa juga perkembangan terkini pentadbiran baru US.

Secara keseluruhan, US dolar masih lagi melemah pada minggu ini walaupun terdapat tanda-tanda ia menguat semula pada minggu keempat 2017 dengan kenaikan pasaran ekuiti di US dan kejatuhan pasaran emas.

Emas pula ketika ini dilihat terus menguat berikutan kelemahan US dolar. US dolar dijual disebabkan ketidaktentuan pentadbiran Trump, ditambah lagi dengan laporan ekonomi semasa oleh The Fed yang tidak begitu optimis dalam mesyuarat sebelum ini. Dalam data pekerjaan, pasarna buruh masih lagi meneruskan pengukuhan, tetapi data ‘gaji per jam’ yang dikeluarkan pada Jumaat kurang meyakinkan.

Sebelum kita meneruskan kepada ulasan kalendar ekonomi sepanjang minggu ini kita lihat dahulu julat pergerakan pasangan matawang utama dunia pada minggu ini dan minggu lepas untuk melihat perbezaan antara kedua-dua tempoh ini.

23-27 Januari 2017 30 Jan-03 Feb 2017
Eur/Usd– 117 pip (volatile) Eur/Usd– Naik 209 pip
Usd/Jpy– Naik 286 pip Usd/Jpy– Jatuh 290 pip
Gbp/Usd– Naik 305 pip Gbp/Usd– 295 pip (volatile)
Usd/Chf- 69 pip (ranging) Usd/Chf- Jatuh 184 pip
Usd/Cad– Jatuh 282 pip Usd/Cad– Jatuh 201 pip
Aud/Usd– 97 pip (volatile) Aud/Usd– Naik 168 pip
Nzd/Usd– Naik 151 pip Nzd/Usd– Naik 113 pip

 

Tanpa membuang masa lagi mari kita lihat ulasan kalendar ekonomi utama sepanjang minggu ini.

  • Pengumuman Kadar Jepun : 31 Januari 2017 (Selasa)

Bank of Japan (BoJ) mengekalkan polisi monetari, menepati jangkaan pasaran. Kadar polisi dikekalkan pada -0.10% dalam undian 7-2 oleh ahli-ahli BoJ. BoJ juga mengekalkan program pembelian bon kerajaan berjumlah 80 trillion Yen, dengan mengekalkan kadar hasil-bon di sekitar 0.00%.

Ada sedikit perubahan dalam prospek pertumbuhan ekonomi di mana pertumbuhan ekonomi pada 2016 dinaikkan kepada 1.4% dari kadar 1.0% sebelum ini. Manakala pada 2017 prospek juga dinaikkan kepada 1.5% dari 1.3%, manakala 2018 pertumbuhan dinaikkan dari 0.9% kepada 1.1%.

  • Data KDNK Kanada : 31 Januari 2017 (Selasa)

Data KDNK Kanada menunjukkan peningkatan sebanyak 0.4% pada November yang meningkat dari kejatuhan 0.2% sebelum ini. Kenaikan ini lebih tinggi daripada jangkaan penganalisis sebanyak 0.3% dan pertumbuhan tahunan meningkat ke paras 1.6%. Data ini meningkatkan lagi potensi untuk Bank of Canada menunggu data-data di masa hadapan dalam jangka masa sederhana sebelum membuat sebarang keputusan sama ada ingin melonggarkan lagi polisi monetari sedia ada.

  • Indeks Keyakinan Pengguna US : 31 Januari 2017 (Selasa)

Indeks keyakinan pengguna di US susut ke paras 111.8 pada Januari dari paras 113.3 pada Disember yang telah dikaji semula dari bacaan awal 113.7, dengan data kali ini rendah dari jangkaan 112.5. Keyakinan pengguna naik mendadak selepas Trump memenangi pilihanraya November lalu dengan jangkaan ekonomi akan melonjak berikutan potongan cukai korporat yang dijanjikan beliau.

  • Data Pekerjaan New Zealand : 01 Februari 2017 (Rabu)

Jumlah pekerjaan di negara ini dilaporkan meningkat berbanding sebelum ini, tetapi masih dalam kadar sederhana. Manakala kadar pengangguran meningkat kepada 5.2% berbanding 4.9% sebelum ini. Pengangguran di N.Zealand menyusut sedikit demi sedikit sepanjang 2016 yang memberi petunjuk kepada keadaan ekonomi yang baik secara keseluruhan. Dalam rmalan HSBC baru-baru ini menunjukkan negara ini akan menjadi ekonomi yang paling mapan dalam kalangan ‘Ekonomi pesat membangun’ (Emerging market).

  • Data ADP-NFP US : 01 Februari 2017 (Rabu)

Data ADP non-farm payroll yang dikeluarkan mencatatkan tambahan di luar jangkaan sebanyak 246,000 pekerjaan baru dalam sektor swasta. Data ini lebih daripada jangkaan sebanyak 165,000 dan data bulan sebelum iaitu 151,000. Sejurus sahaja data ini dikeluarkan, pasaran memberikan respon yang signifikan dengan US dolar dilihat menguat berbanding matawang utama dunia yang lain.

  • Mesyuarat FOMC AS : 2 Februari 2017 (Khamis)

The Fed mengekalkan kadar ‘Fed Fund Rate‘ di paras 0.75%, menepati jangkaan pasaran sebelum ini. Dalam kenyataan yang dikeluarkan, FOMC masih yakin dengan kenaikan jumlah pekerjaan yang terus kukuh dengan kadar pengangguran masih kekal di paras rendah. Keyakinan pengguna juga semakin baik sejak akhir-akhir ini, tetapi pelaburan tetap masih lagi lemah.

Secara keseluruhan, tiada perhatian yang signifikan kepada petunjuk inflasi dan tiada komen yang menggambarkan kadar boleh dinaikkan dalam kadar yang lebih pantas. Ditambah lagi dengan komen tentang anggaran asas kepada inflasi yang masih rendah telah menyebabkan US dolar lemah berbanding matawang utama yang lain.

  • Penetapan Kadar Bank of England : 2 Februari 2017 (Khamis)

Bank of England (BoE) sebentar mengekalkan kadar (Bank Rate) di paras 0.25%. Bank pusat masih tetap menggunakan polisi monetari bagi mencapai kadar inflasi 2% dan dalam masa yang sama menyokong pertumbuhan ekonomi dan pasaran buruh di UK.

Dalam kenyataan awal yang dikeluarkan, bank pusat dilihat tidak cenderung kepada mengetatkan polisi dan masih menunggu lebih bukti-bukti ekonomi sebelum mengubah polisi monetari sedia ada. Ada ahli MPC yang melihat peningkatan risiko terhadap inflasi, tetapi majoriti dari mereka masih mahu polisi dikekalkan.

  • Data Non-Farm Payroll (NFP) : 3 Februari 2017 (Jumaat)

Data NFP merekodkan kenaikan dalam jumlah pekerjaan sebanyak 227,000 berbanding jangkaan 175,000. Disember lalu data NFP mencatatkan 156,000 berbanding jangkaan sebanyak 175,000. Sektor swasta menambah 237,000 pekerjaan pada tempoh sama dengan pekerjaan dalam sektor kerajaan mengalami kemerosotan 10,000 pekerjaan. Kadar pengangguran naik kepada 4.8% dari 4.7% sebelum ini. Kadar penyertaan pekerja dalam pasaran buruh naik kepada 62.9% dari 62.7% yang menyokong kepada kenaikan kadar pengangguran.

Dalam data upah, ‘purata gaji per jam’ (Averaged hourly earnings) pula mengurangkan potensi kenaikan kadar oleh The Fed dalam kadar yang lebih cepat. Seperti yang telah dijelaskan, data ini lah yang menjadi perhatian pasaran dan penting dalam laporan kali ini. Pasaran ketika ini mengurangkan jangkaan kenaikan kadar The Fed pada Mac. Sejurus data dikeluarkan Eur/Usd membuat spiked ke bawah sebelum menguat yang menunjukkan US dolar melemah ketika ini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat