Adakah Monero (XMR) Punyai Potensi Untuk Jangka Masa Panjang?

178

Monero sebuah matawang kripto yang berfokuskan privasi. Ia adalah protokol sumber terbuka berdasarkan lapisan aplikasi CryptoNote yang menggunakan ‘obfuscated public ledger’, yang bermaksud sesiapa sahaja boleh menghantar atau menyiarkan transaksi.

BitMonero merupakan nama asal bagi Monero yang mana Bit merupakan singkatan kepada Bitcoin, dan Monero berasal dari perkataan Sepanyol membawa maksud ‘coin’. Namun gabungan BitMonero hanya kekal selama 5 hari dan kemudiannya telah dipendekkan kepada Monero sahaja.

Dilancarkan pada tahun 2014, Monero bersifat privasi, desentralisasi dan skalabiliti yang mempunyai potensi untuk jangka masa panjang kerana Monero diteraskan idea daripada Bitcoin yang pada asalnya dicipta untuk melindungi privasi pengguna.

Seterusnya, mari kita lihat carta pergerakan harga XMR/USDT.

XMR hanya dapat menghasilkan lebih 200% kenaikan positif pada pembukaan pasaran tahun 2021 bermula Januari sehingga awal bulan Mei dan kembali susut semula di sebabkan kesan kejatuhan Bitcoin (BTC).

Namun, kegagalan untuk meneruskan kenaikan tersebut telah membuat penyusutan sehingga ke paras sokongan sekitar $140 daripada paras ketinggian sepanjang masa (ATH) yang pernah dicatatkan diparas harga $517.62 pada 7 Mei yang lalu.

Menurut jangkaan seterusnya, para penganalisa menjangkakan XMR bakal membuat kenaikan untuk menguji zon SBR (support become resistance) semula sekitar harga $300-$320.

Sekiranya pergerakan harga XMR berjaya menembusi paras rintangan tersebut, sasaran kenaikan dilihat bakal menguji zon SBR seterusnya di paras harga $380-$400 sebelum membuat kenaikan untuk menguji paras ketinggian sepanjang masa terbaru.

Akan tetapi, jika harga mempamerkan corak penurunan harga, zon SBR (support become resistance) sekitar $200-$220 bakal diuji terlebih dahulu sebelum meneruskan penurunan ke zon sokongan yang pernah dicatatkan sebelum ini.

Sewaktu penulisan, Monero didagangkan $281 melonjak lebih 4% dalam tempoh 24 jam terakhir.

Lihat gambar carta matawang kripto XMR/USDT di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat