Aduh! Data NFP Semakin Parah Dengan Tersasar Jauh Dari Sasaran!

2,071

Pasaran niaga hadapan didagangkan sedikit tinggi walaupun laporan pekerjaan yang dikeluarkan dilihat mengecewakan pada bulan November. Indeks US dolar yang mengukur matawang greenback berbanding matawang utama didagangkan rendah pada paras dagangan 96.165 selepas data NFP dikeluarkan.

Laporan perkejaan yang dikeluarkan sebentar tadi menghadirkan reaksi bercampur dalam kalangan para pelabur. Ekonomi hanya mampu menambah jumlah bilangan pekerjaan yang jauh lebih sedikit daripada anggaran para pakar pada bulan November. Lebih malang, data yang mengecewakan ini berlaku sebelum ancaman varian Omicron Covid-19.

Bacaan NFP bulan November hanya catat peningkatan sebanyak 210,000, iaitu satu angka yang jauh di bawah sasaran penganalisis yang mensasarkan 573,000 pekerjaan akan ditambah. Walaupun begitu kadar pengangguran jatuh mendadak kepada 4.2% dengan kadar penyertaan tenaga buruh meningkat untuk bulan itu kepada 61.8%, yang merupakan paras tertinggi sejak Mac 2020.

Sektor riadah dan hospitaliti, yang merangkumi bar, restoran, hotel dan perniagaan yang serupa, menyaksikan keuntungan sebanyak 23,000 penambahan pekerjaan. Pasaran buruh kelihatan lebih suram dan memberi tekanan kepada the Fed dimana pihak the Fed sedang bersedia untuk membuat ‘tapering’. Penggubal dasar telah memerhatikan angka pekerjaan dengan teliti untuk mengukur sejauh mana ekonomi mencatat pemulihan.

Dalam keterangan kongres awal minggu ini, Pengerusi Fed Jerome Powell berkata beliau menjangkakan jawatankuasa dasar bank pusat itu akan membincangkan pada mesyuaratnya bulan itu mengenai jumlah tapering.

Jabatan Tenaga Kerja disisi lain melaporkan pada hari Khamis bahawa tuntutan pengangguran untuk minggu sebelumnya berjumlah 220,000. Iaitu lebih rendah daripada sasaran para pakar 240,000. Sementara itu, tuntutan berterusan menurun kepada 1.956 juta. Bacaan ini dilihat sebagai satu sentimen positif.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat