Aduh! Data Terbaru PPI September Kembali Cetus Kebimbangan Pasaran?

617

Ukuran inflasi yang mengukur harga borong yang terkini didapati meningkat lebih daripada yang dijangka pada bulan September, menunjukkan tekanan inflasi yang berterusan bagi ekonomi Amerika Syarikat.

Indeks harga pengeluar, yang mengukur kos untuk barang-barang siap yang dibayar oleh pengeluar, meningkat sebanyak 0.5% untuk bulan itu, berbanding anggaran Dow Jones untuk kenaikan sebanyak 0.3%, berrdsarkan Laporan Buruh pada hari Rabu. Data tersebut kurang daripada kenaikan sebanyak 0.7% pada bulan Ogos.

Tanpa mengambil kira makanan dan tenaga, PPI teras meningkat sebanyak 0.3%, berbanding dengan anggaran sebanyak 0.2%. Jika tanpa mengambil kira makanan, tenaga, dan perkhidmatan perdagangan, indeks itu meningkat sebanyak 0.2%, sejajar dengan anggaran.

Tekanan inflasi didorong terutamanya daripada barang-barang permintaan akhir, yang melonjak sebanyak 0.9% pada bulan itu, sementara perkhidmatan meningkat 0.3%.

Kiraan tahun-ke- tahun, PPI teras meningkat sebanyak 2.2%, pergerakan terbesar sejak April.

Pasaran melihat PPI sebagai petunjuk utama untuk inflasi, kerana ia mengukur pelbagai kos untuk barang-barang dalam paip yang digunakan dalam produk pengguna. Pada hari Khamis, Jabatan Buruh akan menerbitkan indeks harga pengguna yang lebih menjadi perhatian, dimana ia dijangka akan menunjukkan penurunan sedikit dalam kadar inflasi.

Kedua-dua laporan ini memberikan input kepada keputusan dasar dari Federal Reserve, yang telah menaikkan kadar faedah secara agresif dalam usaha untuk mengawal inflasi.

Dalam beberapa hari terkini, pegawai bank pusat telah menunjukkan bahawa mereka mungkin tidak perlu melakukan kenaikan tambahan kerana hasil bon Amerika Syarikat telah meningkat dengan ketara, menyempitkan keadaan kewangan. Ini pula telah membantu mengurangkan kebimbangan pasaran, mengangkat saham-saham lebih tinggi minggu ini.

Pasaran hanya memberikan tindak balas yang sedikit terhadap pengeluaran PPI ini, dengan pasaran hadapan saham sedikit turun dan hasil bon sedikit rendah walaupun masih negatif pada kebanyakan isu jangka masa yang lebih panjang.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat