Aduhai! Kenapa USD Lemah Walaupun Fed Sangat Hawkish?

892

Reaksi yang dipamerkan US dolar menimbulkan tanda tanya buat pelabur pasaran matawang kerana keputusan mesyuarat polisi FOMC pada hakikatnya adalah sangat hawkish.

Bagaimanapun, dolar greenback yang pada mulanya mempamerkan lonjakan susulan keputusan tersebut, kembali menurun lebih rendah berbanding kebanyakan matawang utama lain.

Indeks dolar AS meningkat 0.3% sebaik sahaja Federal Reserve (Fed) mengumumkan pengurangan pembelian bon dipercepatkan dan membuka jalan kepada tiga kenaikan kadar faedah pada tahun hadapan.

Namun, seusai ucapan Pengerusi Jerome Powell, pasaran Wall Street mula memaparkan kenaikan lebih tinggi dan mendorong indeks dolar turun sekitar 0.2%.

Dagangan saham yang positif membawa matawang berisiko lain, seperti dolar Aussie dan kiwi serta matawang utama lain meningkat lebih tinggi. Sementara matawang safe-haven yen pula merosot.

Penyusutan US dolar mungkin hanya sementara kerana secara ‘fundamental’, ia menyokong matawang gergasi itu untuk mengukuh.

Sementara itu, pelabur juga telah diperlihatkan dengan data jualan runcit AS yang menunjukkan bacaan kurang memberangsangkan pada bulan November. Penjualan runcit hanya meningkat kepada 0.3% berbanding bacaan sebelum ini sebanyak 1.8%.

Matawang pound kekal stabil di sekitar harga 1.3250 berbanding USD, disokong oleh data inflasi UK yang kuat. Sementara euro pula sedikit berubah pada sekitar harga 1.1290.

Tumpuan kini dialihkan kepada mesyuarat polisi bank pusat England dan Eropah pada malam ini. Sebelum itu, pelabur akan diperlihatkan terlebih dahulu dengan data PMI pembuatan dan perkhidmatan Eropah dan UK pada petang ini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat