AirAsia Bakal Terbang Semula Hujung April, Kini Saham Melonjak

713

Sebelum ini, kita digemparkan bahawa syarikat penerbangan tambang murah terkemuka di Malaysia, AirAsia berada di ambang kejatuhan gara-gara wabak pandemik COVID-19 yang melanda seluruh dunia. Lebih parah lagi, syarikat tersebut terpaksa menjalankan pemotongan kadar gaji kepada para kakitangan bahkan CEO dan ketua pengarahnya menolak untuk dibayar gaji bagi menampung kos operasi mereka.

Terkini, AirAsia Group Bhd mengumumkan bakal memulakan semula penerbangan domestik mereka pada 29 April.  Sehubungan dengan itu, ianya telah menarik minat para pelabur sehingga menjadikannya saham ketiga paling aktif didagangkan di Bursa Malaysia.

Pada jam 9.55 pagi, saham syarikat tersebut telah naik 7.5 sen atau 9.55% kepada 86 sen, dengan kira-kira 56.84 juta saham diniagakan. Oleh yang demikian, permodalan pasarannya telah mencecah sebanyak RM2.86 bilion. Berbanding tahun lalu, harga saham syarikat penerbangan telah jatuh sekitar 65% daripada RM2.47.

Walau bagaimanapun, penerbangan semula AirAsia X masih belum diputuskan. Pada jam 9.56 pagi, saham AAX telah mencatatkan peningkatan 2.5 sen atau 18.75% pada 9.5 sen, dengan kira-kira 60.51 juta saham diniagakan, menjadikan nilai syarikat penerbangan itu mencecah RM394.07 juta. Oleh itu, ianya menjadi saham kedua yang paling aktif diniagakan.

Berdasarkan sebuah kenyataan yang dikemukakan pada hari Jumaat yang lalu, AirAsia mengatakan bahawa penyambungan semula perkhidmatan adalah untuk laluan domestik terpilih utama. Seterusnya, perkhidmatan mereka akan ditingkatkan secara beransur-ansur bagi merangkumi destinasi antarabangsa setelah keadaan bertambah baik serta kerajaan membuka semula sempadan dan tidak mengenakan lagi sekatan perjalanan.

Selain itu, jadual semula penerbangan akan diikuti oleh Thailand dan Filipina pada 1 Mei, India pada 4 Mei, dan Indonesia pada 7 Mei, setelah mendapat persetujuan pihak berkuasa.

Untuk pengetahuan semua, sesi penerbangan sudah pun dibuka untuk tempahan melalui laman web dan aplikasi mudah alihnya. Maklumat lebih lanjut mengenai laluan dan jadwal penerbangan akan diumumkan dalam beberapa minggu akan datang.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat