AirAsia Masih ‘Tenat’ Dilanda Covid-19

1,028

Syarikat penerbangan tambang murah terbesar di Asia Tenggara, AirAsia Berhad dijangka akan mengurangkan ratusan lagi pekerjaan kerana virus Covid-19 terus memberikan impak yang besar terhadap ekonomi di seluruh dunia.

Menurut sebuah laporan, khabar mengenai pengurangan pekerja tersebut telah disampaikan oleh CEO Riad Asmat semasa taklimat awal hari ini.

Berdasarkan kenyataan yang dikemukakan, ianya adalah keputusan yang sangat sukar setelah beberapa bulan mereka melalui detik yang memeritkan. Beberapa ratus tenaga kerja akan diberhentikan, namun angka terperinci tidak.

Tambahnya lagi, kriteria mereka yang diberhentikan, akan diumumkan kemudian. Manakala para pekerja yang terlibat akan diberitahu melalui e-mel dalam masa 24 jam.

Namun begitu, syarikat penerbangan itu mendedahkan bahawa mereka akan terus memberikan sokongan kepada pekerja yang terjejas melalui pelbagai cara, termasuk bantuan asas seperti faedah penjagaan kesihatan dan kupon penerbangan hingga Disember 2020.

Untuk pengetahuan semua, AirAsia Group Bhd telah mencatatkan kerugian bersih sebanyak RM992.89 juta pada suku kedua yang berakhir pada 30 Jun, berbanding keuntungan bersih yang direkodkan sebanyak RM17.34 juta pada suku yang sama tahun lalu.

Ketika kemuncak penularan wabak Covid-19, kebanyakan negara mengumumkan perintah berkurung dan penutupan pintu sempadan. Oleh itu, ianya telah mendorong kepada kemerosotan pendapatan kumpulan syarikat penerbangan tambang murah tersebut sebanyak 96%, iaitu RM118.96 juta daripada RM2.92 bilion sebelumnya.

Dalam kenyataan yang dikemukakan kepada Bursa Malaysia, kumpulan itu mengatakan bahawa 42% daripada pendapatannya disumbangkan oleh operasi kargo dan logistik.

Berikutan dengan itu, CEO syarikat berkenaan telah memberitahu para kakitangannya bahawa mereka telah berusaha sedaya upaya untuk memastikan syarikat itu bertahan sejak beberapa bulan kebelakangan ini dan berjanji tidak akan memotong gaji.

Manakala anak syarikatnya, AirAsia X juga mengatakan dalam taklimat berasingan ia akan mengurangkan tenaga kerjanya dalam operasi, teknikal dan kru mulai 30 September.

Beberapa ratus pekerja juga akan ditawarkan cuti tanpa gaji sehingga syarikat penerbangan tersebut pulih, serta mereka juga dilaporkan akan meninjau gaji untuk seperempat kakitangannya.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat