AirAsia Naik Taraf, Tiada Lagi Cas Daftar Masuk Kaunter Mulai 1 April

310

‘Lebih mudah nak terbang lepas ni, tak banyak prosedur, tapi SOP tetap jalan.’

AirAsia mengumumkan bermula 1 April, mereka akan mengehadkan kemudahan perkhidmatan daftar masuk kaunter di semua lapangan terbangan Malaysia dalam usaha mempercepatkan peralihan kepada daftar masuk sendiri tanpa sentuhan.

Syarikat penerbangan bajet rendah itu berkata mulai 1 April ini tiada sebarang cas daftar masuk kaunter bagi penumpang yang ‘layak’ menerima perkhidmatan daftar masuk sendiri.

Syarat kelayakan bagi penerima perkhidmatan daftar masuk sendiri adalah;

 • Warga emas berusia 70 tahun ke atas.
 • Tempahan yang dibuat bawah waran Angkatan Tentera Malaysia dan Kerajaan.
 • Penumpang penerbangan sewa.
 • Penumpang yang telah mendaftar masuk sendiri tetapi perlu mencetak semula pas.
 • Penumpang yang memegang kad Orang Kurang Upaya (OKU).
 • Tempahan berkumpulan melebih 10 penumpang.
 • Penumpang muda yang melakukan perjalanan bersendirian (berumur 12-16 tahun).
 • Penumpang yang terjejas oleh perubahan jadual dan pembatalan penerbangan.
 • Penumpang yang ingin menaik taraf tempat duduk dan/atau pembelian di kaunter daftar masuk.
 • Penumpang yang terjejas oleh gangguan sistem aplikasi Super App, laman web atau kiosk.
 • Penumpang yang tidak diberikan tempat duduk semasa daftar masuk sendiri, korporat Full Flex dan Premium Flex yang layak.

Menurut AirAsia, mereka telah berjaya memindahkan 95% penumpangnya ke sistem daftar masuk sendiri tanpa sentuhan melalui Super App dan laman webnya.

Ia merupakan satu inisiatif yang dibuat oleh AirAsia dalam menghadapi kehidupan dalam norma baharu bersama Covid-19.

Umum pengetahuan, AirAsia menghadapi waktu yang sangat sukar ekoran wabak Covid-19 yang melanda dunia sejak 2 tahun lalu, sehingga menyebakan sektor penerbangan terjejas teruk.

Namun, ia perlu meneruskan operasi dan adaptasi dengan hidup dalam norma baharu bagi memastikan kepentingan setiap penumpang dan pekerjanya terjamin.

Buat masa ini hanya pekerja yang divaksin sepenuhnya sahaja yang dibenarkan untuk kembali bertugas di terminal lapangan terbang dan hanya penumpang yang sudah lengkap vaksinasi sahaja dibenarkan untuk menaiki kapal terbang.

Dalam pada itu, Ketua Pegawai Operasi (CEO) AirAsia Malaysia, Riad Asmat, berkata penambahbaikan pada sistem yang dibuat oleh syarikat adalah hasil penerimaan yang sewajarnya oleh tetamu mereka.

Tambahnya, penggunaan sistem daftar sendir tanpa sentuhan yang boleh dibuat dalam aplikasi jauh lebih mudah dan menyenangkan para tetamu AirAsia.

Setakat tengah hari tadi, saham AirAsia atau Capital A didagangkan merah pada 62 sen dengan nilai pasaran sebanyak RM2.6 bilion.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat