Akhirnya Terbongkar, Individu Ini Mengaku Buat Jenayah Bersama SBF!

412

“Setiap hari ada je isu tentang SBF, tapi persoalannya bila dia nak kena sumbat dalam penjara?”

Nishad Singh, bekas eksekutif senior FTX baru-baru ini mendedahkan bahawa beliau mengetahui berkenaan penggunaan dana para pelanggan yang tidak wajar dalam bursa mata wang kripto itu.

Walaupun menyedari tindakan itu adalah sama sekali salah, terdapat hampir $8 bilion transaksi diluluskan yang dipercayainya dibiayai oleh deposit pengguna.

Singh turut beri keterangan bahawa wang dicuri itu digunakan oleh Alameda Research iaitu sebuah syarikat subsidiari diuruskan oleh Sam Bankman Fried (SBF) yang bertujuan untuk melakukan pelaburan teroka, sumbangan politik, pemerolehan hartanah dan perbelanjaan lain.

Memang tidak dinafikan Singh sangat kagum dengan kepintaran dan perwatakan SBF, tetapi rasa hormatnya dari masa ke masa semakin terhakis apabila terdapat pendedahan mengejutkan dibuat semasa perbicaraan.

Nishad bukan sahaja seorang pekerja berpangkat tinggi dalam FTX, tetapi beliau juga adalah rakan zaman kanak-kanak kepada adik lelaki SBF bernama Gabriel dan hubungannya dengan SBF semakin akrab apabila beliau tinggal bersama jutawan itu di Bahamas.

Bekas eksekutif senior FTX tersebut dilaporkan memegang pegangan ekuiti ketiga terbesar dalam FTX, menerima gaji pokok $200,000 termasuk mengumpul bonus yang berjumlah kira-kira $1 juta setiap tahun hingga 2020.

Nishad telah datang menjadi saksi selepas beberapa individu mengaku mereka terlibat dengan penipuan dan konspirasi dalam FTX dan Alameda, antaranya adalah Caroline Ellison dan Gary Wang yang kini berganding bahu bersama pendakwa raya.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat