Alamak, Apa Dah Berlaku? Inflasi A.S Bulan Mei Melonjak Luar Jangkaan

3,536

Inflasi A.S pada bulan Mei mencatat angka yang mengejutkan apabila meningkat dengan peningkatan sebanyak 8.6% daripada setahun yang lalu dan ianya merupakan peningkatan terpantas sejak Disember 1981 berdasarkan laporan Biro Statistik Buruh pada hari Jumaat.

Indeks harga pengguna, ukuran bagi harga barangan dan perkhidmatan, meningkat lebih daripada anggaran Dow Jones yang mensasarkan bacaan hanya pada 8.3%. Indeks Harga Pengguna Teras (IHP/CPI teras) yang tidak mengambil kira harga makanan dan tenaga pula meningkat 6%, lebih tinggi sedikit daripada anggaran 5.9%.

Pada asas bulanan, CPI meningkat 1% sebulan manakala CPI teras meningkat 0.6%, berbanding anggaran masing-masing sebanyak 0.7% dan 0.5%. Harga tempat tinggal, petrol dan makanan yang melonjak telah menyumbang kepada kenaikan tersebut.

Harga tenaga secara amnya meningkat 3.9% daripada sebulan yang lalu, menjadikan kenaikan sebanyak 34.6%. Dalam kategori tersebut, minyak bahan api mencatatkan kenaikan bulanan 16.9%, mendorong lonjakan 12 bulan kepada 106.7%.

Kos tempat perlindungan pula menyumbang kira-kira satu pertiga wajaran pada IHP/CPI dengan meningkat 0.6% untuk bulan Mei dan kini 5.5% lebih tinggi daripada tahun lalu. Kos makanan pula meningkat lagi 1.2% pada bulan Mei, menjadikan keuntungan tahun ke tahun kepada 10.1%.

Pasaran bertindak balas negatif terhadap laporan ini dengan pasaran niaga hadapan saham menunjukkan pembukaan lebih rendah secara mendadak di Wall Street dan hasil bon kerajaan meningkat. Indeks US dolar pula mengukuh 0.67% kepada paras dagangan 103.907 selepas laporan.

Angka hari Jumaat mematahkan harapan pasaran bahawa inflasi akan surut dan ditambah pula dengan kebimbangan bahawa ekonomi A.S. menghampiri kemelesetan.

Laporan bulan Mei berkemungkinan mengukuhkan kemungkinan kenaikan kadar faedah berganda 50 mata asas. The Fed dijangka akan meneruskan pengetatan dasar mengetatkan sepanjang tahun dan mungkin ke 2023. Penanda aras kadar pinjaman jangka pendek bank pusat itu kini berlabuh sekitar 0.75% -1% dan berada dijangka meningkat kepada 2.75%-3% menjelang akhir tahun, menurut anggaran CME.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat