Alamak! Apa Dah Jadi Dengan Pasaran Buruh UK?

167

Menepati jangkaan pasaran, kadar pengangguran UK dilaporkan meningkat pada bulan Oktober yang menandakan pertumbuhan perlahan berterusan dalam pasaran buruh.

Pejabat Perangkaan Kebangsaan (ONS) melaporkan pada hari Selasa bahawa kadar pengangguran meningkat kepada 3.7% daripada 3.6% dalam tempoh tiga bulan hingga Oktober.

Namun, apa yang lebih mengejutkan adalah pertumbuhan upah yang mencatat peningkatan terbesar sejak rekod bermula pada 2001, tidak termasuk lonjakan semasa wabak Covid-19 melanda.

Sektor kewangan dan perkhidmatan perniagaan mempunyai kenaikan gaji terbesar dengan melonjak 7%, diikuti oleh pemborongan, runcit dan hospitaliti.

Angka-angka itu juga menunjukkan jurang yang luas antara kenaikan gaji yang diperoleh pekerja sektor swasta, 6.9% dan perkhidmatan awam, 2.7%.

Perbezaan ketara itu berkemungkinan akan meningkatkan lagi protes pekerja perkhidmatan awam yang melancarkan mogok bulan ini disebabkan gaji yang rendah di tengah-tengah lonjakan inflasi pada paras tertinggi 41 tahun.

Terbitan data inflasi UK pada hari Rabu akan menjadi tumpuan pelabur seterusnya bagi melihat sama ada tekanan harga di negara itu sudah memuncak.

Bank of England (BOE) pula dijangka akan menaikkan kadar faedah untuk lapan kali berturut-turut pada mesyuarat polisi yang bakal berlangsung pada hari Khamis.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat