Alibaba Beri ‘Hint’ Terbaru Untuk Ceburi Dunia Kripto?

1,249

Naib pengerusi syarikat gergasi peruncitan global, Alibaba Joe Tsai pada hari ini telah memuat naik kenyataan pendek di halaman Twitter. Dimana keyataan ini telah mendorong spekulasi dalam kalangan pemain pasaran kripto dan juga pelabur saham.

Dalam tweet yang mengandungi 3 perkataan tersebut, beliau menyatakan bahawa “Saya suka kripto”. Apa yang menariknya kenyataan ringkas ini dikeluarkan ditengah prinsip dan tindakan keras China yang bertindak untuk melarang sebarang perkara yang terkait dengan kripto secara menyeluruh. Dalam masa yang sama juga, kerajaan China juga mengisytiharkan urus niaga kripto sebagai sesuatu yang haram.

 

Ketua Pegawai Eksekutif Binance Changpeng Zhao memberi tindak balas yang pantas dengan membalas tweet tersebut sebagai ” Saya suka Joe”. Walaupun kerajaan China telah mengharamkan kripto berkali-kali namun ia tidak mematahkan semangat mereka yang terlibat dengan kripto. Pemain runcit dan industri kripto China sering kali mencari jalan untuk memintas larangan tersebut. Ramai dalam kalangan peniaga kripto China beralih kepada Defi untuk mengelakkan aktiviti mereka daripada dihidu.

Dalam masa yang sama,token Non-Fungible (NFT) telah menjadi sangat popular dalam kalangan artis dan perniagaan China walaupun terdapat ketidaktentuan daripada tindak tanduk kerajaan.

Baru-baru ini, Baidu, laman pencarian sesawang dalam bahasa cina telah memfailkan paten NFT walaupun terdapat amaran yang dikeluarkan baru-baru ini.

Justeru penglibat syarikat gergasi seperti Alibaba adalah bukan perkara baru untuk mereka menunjukkan minat terhadap teknologi blockchain. Pada tahun lepas, Alibaba telah menyatakan hasrat untuk membangungkan integrasi pembayaran kripto namun kenyataan tersebut ditarik balik atas sebab tertentu sehinggalah mendapat kelulusan kerajaaan.

Bekas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) eksekutif Alibaba dan pengasas Jack Ma juga menjadi tumpuan media di seluruh dunia selepas beliau tiba-tiba hilang dari pandangan umum selepas mengkritik kerajaan berhubung dasarnya.

Maka dengan kenyataan terbaru dari Naib Pengerusi Alibaba akan menjadi perhatian massa.

Belajar lebih mendalam tentang NFT bersama Team INTRADAY.my, jom sertai group telegram INTRADAY.NFTKlik di sini untuk sertai.
Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat