Aliran Keluar BTC Cecah $500 Juta! Apakah Petanda Untuk Pemain Pasaran Kripto?

702

Seperti yang telah kita sedia maklum bahawa pasaran kripto sentiasa dinamik, data terkini pula menunjukkan aliran keluar yang ketara, terutamanya dalam Bitcoin, yang mencapai jumlah yang menimbulkan perhatian iaitu sebanyak $500 juta. Perlu diperhatikan, aliran keluar besar Grayscale adalah sebanyak $2.2 bilion minggu lalu.

Selain itu, laporan itu menyoroti trend bertentangan, dengan ETF AS yang baru dikeluarkan mengalami aliran masuk yang kukuh sebanyak $1.8 bilion. Sementara pasaran kripto sedang menaakul aliran dana ini, impaknya terhadap harga dan sentimen pelabur menjadi tumpuan.

Produk pelaburan mata wang kripto secara global menyaksikan aliran keluar yang ketara sebanyak $500 juta, dengan tumpuan terpacu kepada negara-negara utama. Khususnya, Amerika Syarikat, Switzerland, dan Germany mengalami aliran keluar sebanyak $409 juta, $60 juta, dan $32 juta masing-masing, seperti yang dikongsikan oleh beberapa laporan.

Perlu diperhatikan, kemerosotan ini dipicu oleh aliran keluar besar dari Grayscale, mencapai $5 bilion sejak 11 Januari dan $2.2 bilion pada minggu lalu, mendorong aliran keluar lebih lanjut. Waima begitu, terdapat petanda bahawa aliran keluar Grayscale sedang merosot, menawarkan potensi kestabilan dalam pasaran.

Bitcoin, kripto terbesar dari segi modal pasaran, menunjukkan aliran keluar yang ketara sebanyak $478 juta. Perlu dimaklumi, kemerosotan ini disebabkan oleh aliran keluar besar dari Grayscale, menyumbang kepada sentimen pasaran secara keseluruhan yang bersifat bearish.

Walau bagaimanapun, pada asas bulan ini (MTD), Bitcoin mengalami aliran masuk bersih sebanyak $791.4 juta, menunjukkan ketahanan pasaran yang berterusan walaupun berhadapan cabaran terkini.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat