Ambil Iktibar Dari Keruntuhan Pasaran, BoE Seru Lebih Banyak Ketelusan Dari Industri Bukan Perbankan!

139

Meningkatkan ketelusan ‘bukan bank’ seperti dana pencen adalah langkah pertama dalam menerapkan pengajaran daripada kegawatan dalam pasaran bon kerajaan Britain, kata pengarah eksekutif Bank of England Sarah Breeden pada hari Isnin.

Bank pusat (BoE) terpaksa campur tangan dalam pasaran bon UK pada September selepas sektor dana Pelaburan LDI 1.6 trilion paun digunakan oleh dana pencen untuk membantu memastikan pembayaran masa depan berhadapan cabaran dalam memenuhi panggilan cagaran selepas rancangan pemotongan cukai kerajaan terdahulu mencetuskan kegawatan pasaran.

Permintaan ketelusan daripada BoE merangkumi sektor global $200 trilion ‘bukan bank’ yang kurang terkawal yang terdiri daripada dana pencen, syarikat insurans dan pelbagai jenis dana pelaburan.

Breeden berkata isu LDI adalah peringatan tentang “risiko sistemik” yang ditimbulkan oleh leverage yang diurus dengan baik dalam sistem bukan bank di mana terdapat “terlalu kerap” pengambilan risiko yang berlebihan bersama pengurusan risiko kecairan yang tidak betul.

“Ketelusan adalah langkah pertama yang penting. Ini membolehkan langkah seterusnya yang perlu untuk memastikan kedudukan dan kesalinghubungan bukan bank dengan seluruh sistem kewangan dapat diuji an difahami secara menyeluruh,” lanjut Breeden.

Jiri Krol, ketua urusan kerajaan global di AIMA, berkata terdapat keperluan untuk lebih bijak dalam mengukur leverage, dan pendekatan yang lebih holistik diperlukan daripada pengawal selia di seluruh dunia.

“Kami percaya pengawal selia perlu mendapatkan data menyeluruh apabila ia berkaitan dengan pemantauan kestabilan kewangan dan pengurusan risiko sistemik,” kata Krol.

Toks Oyebode, pengarah eksekutif untuk hal ehwal kawal selia di bank JPMorgan (NYSE:JPM), berkata langkah-langkah yang digariskan oleh Breeden dan pengawal selia lain, seperti mengenai margin adalah tepat pada masanya.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat