Amboi, Iran Ni! Ikut Sedap Mulut Je!

1,320

Pemimpin tertinggi Iran telah mengkritik pilihan raya di Amerika Syarikat dengan menggelarkannya sebagai tidak masuk akal, dengan mengatakan bahawa undian itu telah mendedahkan realiti demokrasi AS.

Lebih 24 jam selepas tempat mengundi terakhir ditutup di AS, Alaska, pilihan raya untuk Gedung Putih masih belum dapat diputuskan.

Selain itu, Presiden AS, Donald Trump telah menimbulkan rasa tidak senang dalam kalangan pemimpin Parti Republikannya sendiri dengan secara terang-terangan mendakwa mereka melakukan penipuan, sementara pasukan kempen pencabarnya dari Demokrat, Joe Biden telah melontarkan tuduhan bahawa pemerintah itu ingin menafikan hak pilihan raya oleh puluhan ribu pengundi melalui pos.

Melalui sebuah posting di laman Twitter, pemimpin tertinggi Iran, Ayatollah Ali Khamenei mengatakan bahawa pilihan raya tersebut adalah tidak masuk akal. Bahkan Trump sendiri yang mendedahkan berkenaan isu penipuan dalam pilihan raya tersebut.

Di samping itu, situasi politik AS sejak kemenangan mengejutkan Trump 4 tahun lalu telah menarik minat dan keprihatinan daripada ramai pihak termasuk sekutunya di Barat, dengan Jerman memberi amaran tentang isu yang besar bakal berlaku setelah pilihan raya.

Meskipun terdapat tuduhan AS bahawa Tehran berusaha menggunakan media sosial untuk mempengaruhi pengundi menjelang hari pengundian, kepemimpinan Iran secara terbuka menegaskan bahawa mereka tidak terlibat, serta polisi mereka sangat berbeza terhadap Teheran.

Sehubungan dengan itu, Trump telah memimpin kempen “maximum pressure” terhadap republik Islam, menarik Washington keluar dari perjanjian multilateral mengenai program nuklear Iran dan mengenakan kembali sekatan terhadap negara berkenaan.

Namun begitu, saingan beliau, iaitu Biden telah memberi isyarat bahawa beliau bersedia untuk menyambung semula perjanjian nuklear penting yang dicapai pada tahun 2015 ketika beliau bertugas sebagai naib presiden di bawah presiden terdahulu, Barack Obama.

Sementara itu, pada hari Selasa, Khamenei menegaskan bahawa keputusan pilihan raya AS tidak akan mempengaruhi polisi Iran.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat