Amukan Covid-19 Di India Tak Boleh Dipandang Enteng!

728

Dewan Perniagaan Amerika Syarikat (USCC) pada Isnin, memberi amaran bahawa ekonomi India, yang keenam terbesar di dunia, boleh goyah akibat lonjakan kes coronavirus yang boleh memperlambatkan ekonomi global.

Myron Brilliant, naib presiden eksekutif USCC, mengatakan risiko daripada krisis pandemik di India adalah tinggi kerana banyak syarikat AS menggunakan berjuta-juta pekerja India untuk menjalankan operasi pejabat mereka.

USCC dan CEO dari 40 syarikat pada hari Isnin telah melancarkan pasukan petugas awam-swasta untuk menyediakan bekalan perubatan, oksigen dan bantuan lain yang sangat diperlukan, serta melancarkan portal baru di mana firma AS dapat memberikan sumbangan dalam pelbagai bentuk kepada India.

Kerjasama itu juga merangkumi Majlis Perniagaan AS-India, Meja Bulat Perniagaan dan Forum Perkongsian Strategik AS-India.

Pegawai USCC dan CEO bertemu dengan Setiausaha Negara, Anthony Blinken dan penasihat White House, Kurt Campbell pada hari Isnin untuk membincangkan mengenai keseriusan krisis ekonomi dan kemanusiaan yang dihadapi India.

India kini menjadi pusat wabak global, dengan jangkitan meningkat sebanyak 352,2991 dalam 24 jam terakhir sehingga menyebabkan berlaku kesesakan di hospital dan kehabisan bekalan oksigen serta katil.

Perdagangan barang dan perkhidmatan AS dengan India berjumlah $146.1 bilion pada 2019, menurut pejabat Wakil Perdagangan AS. India adalah rakan dagang AS kesembilan terbesar, dengan perdagangan dua hala sekitar $92 bilion pada tahun 2019.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat