Analisa Teknikal Mingguan 20 Februari – 24 Februari 2017

81

EURUSD – Analisa Mingguan 20 Feb – 24 Feb 2017 – Rujukan Chart TF Daily

Seperti jangkaan, harga EUR/USD bearish dan membentuk new LL setelah breakout Key Support mingguan pada minggu lepas. Dan ia mulai retrace bullish lebih kurang 150 pips setelah mencapai target bearish ke sekitar harga support terhampir iaitu 1.0520.

Team Analisa berpendapat, pasaran pada minggu ini masih dikuasai mood bearish ketika ini dan berpotensi untuk membentuk new LL dengan terbentuknya wave LH,LL,LH,LL selagi ianya tidak breakout Key Resistance mingguan iaitu 1.0800 – 1.0870. Sekiranya breakout Key Support 1.0520, target bearish terhampir minggu ini adalah ke harga 1.0450/60.

Walaubagaimanapun, jika harga EUR/USD breakout resistance terhampir iaitu 1.0680, kebarangkalian adalah tinggi untuk ia bullish dan mencapai harga Key Resistance serta berkemungkinan akan breakout. Jadi kesimpulannya, pasaran harga EUR/USD agak kabur untuk minggu ini dan Team Analisa akan update set up/analisa harian di Zon Trader.

GBPUSD – Analisa Mingguan 20 Feb – 24 Feb 2017 – Rujukan Chart TF DailyJika diperhatikan, pergerakan harga bagi GBP/USD berlaku volatile agak tinggi pada minggu lalu dengan pergerakan yang mencecah sebanyak 236 pips. Ketidaktentuan pasaran harga GBP/USD minggu lalu menyebabkan kesukaran kepada pelabur kecil/retailer untuk menjangkakan pergerakannya.

Jadi secara teknikal, Team Analisa Moshed berpendapat GBP/USD masih berpotensi untuk bullish pada minggu ini selagi ianya tidak breakout Key Support yang berada pada harga sekitar 1.2350. Key Support ini perlu diperhatikan sepenuhnya samaada berlaku reversal pattern atau tidak di sekitar harganya.

Walaubagaimanapun, sekiranya harga breakout Key Support mingguan ini, momentum bullish ketika ini dianggap gagal dan perlu memperhatikan peluang untuk ‘short’. Kesimpulannya, selagi ia tidak breakout harga sekitar Key Support 1.2350 ini, kebarangkalian untuk GBP/USD meneruskan pergerakan bullish adalah tinggi. Walaubagaimanapun, jika breakout Key Support, mood bullish ini akan bertukar arah ke mood bearish.

AUDUSD – Analisa Mingguan 20 Feb – 24 Feb 2017 – Rujukan Chart TF Daily

Pada minggu lepas, harga AUD/USD berjaya meneruskan lagi pergerakan bullish dengan mencapai target mingguan iaitu ke harga 0.7730 dan menutup pasaran dengan bearish lebih kurang 70 pips setelah mencapai harga target tersebut.

Jadi, jika diperhatikan AUD/USD masih dalam momentum wave bullish(HL,HH,HL,HH) dan berpotensi tinggi untuk terus bullish pada minggu ini. Target bullish adalah ke sekitar harga Key Resistance atau ke harga yang lebih tinggi bagi membentuk new HH 0.7780 atau ke 0.7830.

Kesimpulannya, selagi AUD/USD tidak breakout Key Support minggu ini, kebarangkalian untuk ia terus bullish adalah tinggi tetapi sekiranya breakout, ia berpotensi mencapai support terhampir terlebih dahulu iaitu sekitar harga 0.7550/30 sebelum ia bullish.

USDJPY – Analisa Mingguan 20 Feb – 24 Feb 2017 – Rujukan Chart TF Daily

Pergerakan harga bagi USD/JPY masih dikuasai bearish dengan momentum wave(LH,LL,LH,LL) dan secara teknikalnya selagi harga tidak melepasi Key Resistance 115.30, ia berpotensi tinggi untuk meneruskan lagi penurunan.

Pada minggu ini, sekiranya USD/JPY berjaya breakout Key Support 111.64. Target bearish terhampir yang boleh dicapai adalah sekitaar harga 110.64/50 ataupun ke harga yang lebih rendah lagi bagi membentuk new LL.

Kesimpulannya, mood bearish masih dikuasai USD/JPY ketika ini selagi ia tidak breakout Key Resistance mingguan. Dan peluang untuk ‘short’ adalah di sekitar harga resistance yang berpotensi dan boleh diperhatikan pada analisa di timeframe H1 yang disediakan di Zon Trader.

GBPJPY – Analisa Mingguan 20 Feb – 24 Feb 2017 – Rujukan Chart TF Daily

Seperti jangkaan, harga GBP/JPY bearish pada minggu lalu dengan pergerakan pips lebih kurang 300 pips dari harga Key Resistance 142.80 hingga ke harga terendah yang dicapai pada hari Jumaat 139.64. Tetapi ia masih gagal untuk breakout Key Support mingguan untuk meneruskan lagi penurunan.

Jadi pada minggu ini, secara teknikal Team Analisa Moshed berpendapat bahawa GBP/JPY masih dalam momentum bearish yang kuat. Sekiranya breakout Key Support ini, target terhampir yang boleh dicapai adalah ke sekitar support 137.50/20 ataupun ke harga yang lebih rendah bagi membentuk new LL.

Walaubagaimanapun, jika ia breakout Key Resistance minggu ini GBP/JPY berkemungkinan menguji semula harga sekitar resistance terbaik ketika ini iaitu 144.50 dan berpotensi menukar mood bearish kepada bullish pada minggu ini. Oleh itu, Key Support dan Key Resistance minggu ini memainkan peranan yang penting untuk diperhatikan.

Nota : Team Analisa Moshed ada menyediakan analisa seperti ini hampir setiap hari bagi TimeFrame H1. Anda berminat untuk dapatkannya? Jadi Ahli Traders Zone dengan – KLIK SINI

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat