Analisis GOLD – Dejavu! Harga Emas Kembali Susut Semula Di Bawah Paras $1,830

606

Terbitan data pesanan barangan tahan lama (durable goods) Amerika Syarikat (AS) menyaksikan angka bacaan yang meningkat berbanding jangkaan, namun dilihat US dolar kekal bergerak lemah pada sesi New York semalam.

Walaupun kebanyakan mata wang utama lain masih bertahan daripada mengalami penurunan, namun dagangan emas dilihat merosot untuk susut semula ke paras lebih rendah selepas kenaikan yang berjaya dipamerkan pada sesi Asia dan Eropah sebelumnya.

Hasil perbendaharaan AS juga masih tidak menentu dengan kenaikan semula dilihat berlaku selepas penurunan sebelum ini, gagal untuk memberi petunjuk terhadap pergerakan semasa emas.

Pelabur masih lagi berjaga-jaga disebabkan oleh sentimen pasaran yang masih lagi bercampur disebabkan oleh mesyuarat G7 yang merancang untuk menyekat pembelian emas Rusia dan juga tambahan sekatan ke atas minyak Rusia.

Walaupun sentimen pasaran yang dinilai bakal semakin berisiko, namun gagal untuk menyokong lonjakan emas, sebaliknya komoditi berharga itu telah alami penyusutan semula pada dagangan semalam.

Pada carta harga XAU/USD yang mengukur nilai emas berbanding US dolar, harga dilihat telah membuat penurunan semula di sesi New York setelah kenaikan pada sesi sebelumnya mencapai paras ketinggian 1840.00.

Penurunan harga sehingga ke penghujung sesi New York telah mencecah ke paras 1821.00 setelah harga melepasi paras 1830.00 dan juga paras sokongan Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam di carta XAU/USD yang mencetuskan jangkaan bagi perubahan trend harga emas.

Bersambung pada dagangan hari ini (Selasa), kenaikan semula dipamerkan pada sesi Asia bersambung ke sesi Eropah petang ini, kembali menguji semula halangna MA50 sementara pelabur menilai petunjuk untuk pergerakan emas ke sesi berikutnya pula.

Sekiranya harga berjaya meneruskan kenaikan melepasi 1830.00 dan halangan MA50, berkemungkinan paras ketinggian pada dagangan semalam boleh diatasi semula.

Seterusnya kenaikan lebih tinggi harga akan menuju ke zon tumpuan pada 1850.00 sebelum pergerakan bullish emas bakal mensasarkan semula pada ketinggian 1870.00.

Namun, jika harga menyambung semula corak penurunan semalam, harga dijangka untuk susut lebih rendah melepasi paras dicecah pada sesi New York  semalam sebelum menuju ke sekitar zon 1810.00.

Penurunan lanjut harga kemudiannya dinantikan untuk menguji zon support utama pada 1800.00 untuk pelabur melihat sama ada harga emas mampu melantun semula, atau bakal terperosok lebih rendah.

Lihat gambar carta harga pasangan XAU/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat