Analisis GOLD – Emas Cuba Bertahan Di Paras Harga $1,920

796

Dagangan emas memaparkan pergerakan yang menarik minggu lalu ketika para pelabur memberi reaksi terhadap keputusan mesyuarat bank-bank pusat yang telah berlangsung sepanjang minggu lalu.

Khususnya mesyuarat FOMC yang telah memberi impak besar terhadap mata wang US dolar sekaligus turut mempengaruhi pergerakan nilai emas semasa dalam pasaran.

Ini dapat diperhatikan pada carta XAU/USD yang mengukur nilai emas berbanding US dolar.

Dari awal minggu lalu hingga pertengahan, harga emas pada mulanya menunjukkan corak bullish yang positif menyambung pergerakan dari minggu sebelumnya.

Namun, ketika lonjakan pada Rabu hampir mencapai zon tumpuan 1950.00, harga kemudiannya menjunam susulan nada hawkish oleh Federal Reserve (Fed) selepas mesyuarat FOMC telah mengukuhkan nilai US dolar.

Corak pergerakan harga bertukar kepada trend bearish apabila harga juga mula jatuh di bawah paras halangan Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam di carta XAU/USD tersebut.

Harga emas telah susut ke sekitar 1914.00 pada Khamis, namun kembali didagangkan meningkat di atas 1920.00 semula di penghujung minggu.

Dagangan di sesi-sesi akhir minggu lalu menyaksikan cubaan kenaikan harga tetap terhalang oleh MA50 sehingga bersambung pada pembukaan pasaran awal minggu ini.

Setakat sesi Eropah petang ini, harga berlegar perlahan di atas 1920.00 dan pelabur bersedia untuk pembukaan sesi New York yang berkemungkinan akan lebih rancak.

Sekiranya harga tembus bawah zon 1920.00, ini akan menjadi petunjuk awal untuk harga menyambung penurunan pada minggu ini.

Jika melepasi paras 1914.00 yang dicecah minggu lalu, harga emas berisiko untuk jatuh menuju paras tumpuan pada 1900.00 semula.

Namun sebaliknya jika harga berjaya melonjak naik, paras 1930.00 akan menjadi persinggahan awal sebelum harga meneruskan pendakian lebih tinggi ke paras yang dicapai minggu lalu.

Zon 1950.00 kekal sebagai sasaran untuk diuji setelah harga kembali pulih dan jika ditembusi, harga emas bakal catatkan paras ketinggian terbaru mengatasi dagangan pada Ogos.

Lihat gambar carta harga XAU/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat