Analisis GOLD – Emas Lonjak $40 Lepasi Paras $1,700

510

Pelabur emas tersenyum riang dengan pergerakan harga yang dipaparkan oleh dagangan logam kuning itu semalam apabila berjaya keluar dari zon mendatar.

Faktor penyusutan US dolar yang berterusan pada awal minggu ini dilihat terus memberi kelebihan pada dagangan emas.

Data tinjauan ISM untuk sektor pembuatan di Amerika Syarikat (AS) telah memaparkan angka bacaan yang menurun, membuatkan US dolar juga didagangkan suram.

Harga emas telah melonjak sekitar $40 pada sesi New York semalam selepas memulakan dagangan di sesi-sesi awal pembukaan pasaran minggu ini lebih perlahan di sekitar julat harga $1,770-$1,760.

Ini telah memberi isyarat positif untuk harga emas meneruskan trend bullish selepas corak kenaikan harga telah pun bermula pada minggu lalu lagi.

Pada carta XAU/USD yang mengukur nilai emas berbanding US dolar menyaksikan harga yang berlegar di sekitar paras 1660.00 yang juga disokong oleh paras sokongan Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam kemudiannya paparkan lonjakan bertenaga menembusi zon rintangan 1680.00.

Mengakhiri dagangan penghujung sesi New York, harga telah mencapai paras ketinggian terbaru pada sekitar 1700.00 yang merupakan zon tumpuan pelabur.

Tidak terhenti di situ, kenaikan harga emas diteruskan lagi bersambung pada dagangan hari ini (Selasa), namun pada tempo lebih perlahan setakat sesi Eropah. Berkemungkinan pergerakan harga akan lebih rancak di sesi New York sebentar lagi.

Jika kenaikan harga masih berjaya diteruskan, paras 1720.00 bakal dicapai dengan jangkaan tarikan harga ke zon tersebut yang sebelum ini menjadi tumpuan harga.

Melepasi zon tersebut akan mendorong harga meneruskan kenaikan lebih tinggi ke zon rintangan sekitar 1740.00.

Namun, pelabur tetap perlu waspada sekiranya harga emas kembali mengalami penyusutan semula dan memberi petunjuk bagi perubahan arah harga.

Penurunan awal harga dilihat akan kembali ke paras 1680.00 yang akan membentuk zon RBS (resistance become support) terbaru dan dijangka akan memberi reaksi menarik harga di sekitar tersebut.

Penurunan lanjut harga berkemungkinan akan menuju ke paras-paras tumpuan minggu lalu seperti sekitar 1660.00 atau 1640.00.

Lihat gambar carta harga XAU/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat