Analisis GOLD – Emas Semakin Tersungkur Ke Dasar $1,700

749

Dagangan emas terus mengalami penyusutan nilai sepanjang minggu ini dengan penurunan pada dagangan Rabu semalam telah melepasi paras penting $1,720.

Tekanan terus dialami oleh emas berikutan faktor pengukuhan US dolar sejak penghujung minggu lalu lagi selepas Pengerusi Federal Reserve (Fed) Jerome Powell menyatakan bahawa bank pusat akan meneruskan pengetatan dasar yang agresif.

Walaupun begitu, US dolar pada sesi New York semalam dilihat memperlahankan momentum pengukuhan sebelum ini ekoran data pekerjaan sektor swasta Amerika Syarikat (AS) yang diterbitkan suram memberi isyarat negatif untuk data NFP pada penghujung minggu.

Namun, emas dilihat tetap gagal untuk mengambil kesempatan untuk mengurangkan kerugian yang dialami sebelum ini, sebaliknya menyambung penyusutan nilai bersambung pada dagangan sesi Asia pagi Khamis ini.

Meneliti pergerakan pada carta harga XAU/USD yang mengukur nilai emas berbanding US dolar, harga dilihat telah melepasi paras sokongan pada 1720.00 pada Rabu semalam melanjutkan penurunan mencecah ke sekitar 1710.00 sebelum berlaku lantunan semula ke 1720.00.

Penurunan kembali diteruskan semula dari zon 1720.00 di sesi New York semalam sehingga bersambung ke sesi Asia pagi ini mencatatkan paras terendah terbaru lagi mencecah 1702.00.

Pergerakan harga masih menunjukkan isyarat pergerakan trend bearish di mana kenaikan kekal dihalang oleh paras halangan Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam di carta XAU/USD sepanjang minggu ini.

Penurunan lebih rendah jika diteruskan bakal melepasi zon 1700.00 sekiranya tiada perubahan pada sentimen pasaran semasa yang kekal memberi tekanan kepada aset emas.

Harga emas dilihat akan mencecah sehingga ke paras support terbaru pada 1680.00 untuk catatkan paras terendah terbaru 6 minggu.

Paras tersebut juga merupakan zon sokongan buat harga yang berjaya melantukan semula harga emas pada penurunan yang dipaparkan pada Julai lalu.

Namun jika harga emas berjaya melonjak semula, paras 1720.00 akan menjadi rintangan awal yang akan diuji sebelum harga yang melepasi halangan MA50 menjadi pencetus awal jangkaan bagi perubahan trend harga.

Kenaikan yang diteruskan selanjutnya dilihat akan menuju sehingga ke zon rintangan 1760.00 selepas melepasi zon tumpuan pada sekitar 1740.00 terlebih dahulu.

Lihat gambar carta harga XAU/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat