Analisis GOLD – Emas Susut Lagi Ke Paras Terendah 6 Minggu, Bergelut Untuk Kekal Di Atas $1,700

735

Faktor pengukuhan US dolar pada dagangan Khamis semalam telah mendorong kejatuhan lebih rendah komoditi emas dalam pasaran penghujung minggu ini.

Harga emas jatuh di bawah paras $1,700 sehingga mencecah sekitar $1,689 pada sesi New York semalam mencatatkan paras terendah 6 minggu.

Memberi tekanan kepada dagangan emas, pengukuhan US dolar telah didorong oleh sentimen pasaran yang berisiko setelah laporan sekatan pergerakan di bandar Chengdu China akibat peningkatan kes Covid-19.

Walaupun emas sering menjadi tarikan dalam pasaran yang berisiko sebagai aset safe-haven, namun tarikan terhadap emas lebih suram berkemungkinan pelabur kini lebih memilih untuk pegangan tunai.

Namun, ada potensi untuk emas kembali memulih ekoran jangkaan laporan data pekerjaan NFP Amerika Syarikat (AS) yang merosot akan menyusutkan kembali nilai US dolar dan memberi ruang untuk emas meningkat semula.

Menilai pergerakan harga pada carta XAU/USD yang mengukur nilai emas berbanding US dolar, harga dilihat menyambung penurunan pada Khamis semalam melepasi paras 1700.00 dan mencecah sekitar 1689.00 di sesi New York sebelum mendatar sehingga ke penghujung sesi.

Harga kekal bergerak di bawah paras halangan Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam di carta XAU/USD sebagai isyarat pergerakan trend bearish.

Sedikit kenaikan pada kadar yang lemah dipaparkan pada sesi Asia bersambung ke sesi Eropah hari ini, namun harga dilihat terhalang oleh paras MA50 dan berkemungkinan akan susut semula jika gagal melepasinya.

Penurunan yang diteruskan dilihat akan menuju ke paras tumpuan pada 1680.00 selepas mengatasi paras terendah harian semalam.

Paras 1680.00 tersebut juga menjadi zon sokongan harga yang telah menyokong lantunan harga semula ketika penurunan yang berlaku pada 21 Julai lalu.

Sementara, untuk jangkaan bagi kenaikan harga emas pula, harga yang terus meningkat lebih tinggi melepasi halangan MA50 akan memberi isyarat awal perubahan trend bullish dengan sasaran untuk menguji rintangan pada 1720.00.

Kenaikan lebih tinggi seterusnya bakal menuju ke zon sekitar 1740.00 sebelum mencapai semula ke zon tumpuan pada dagangan penghujung Ogos pada 1760.00.

Lihat gambar carta harga XAU/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat