Analisis GOLD – Harga Emas Susut, Namun Masih Berdaya Untuk Mendaki Lagi

886

Harga emas sedikit berundur pada dagangan Rabu semalam, tidak meneruskan lonjakan seperti yang berlaku pada hari sebelumnya ketika reaksi pada data inflasi Amerika Syarikat (AS) diterbitkan.

Di sesi New York semalam, data indeks harga pengeluar AS diterbitkan bersama data jualan runcit yang menunjukkan bacaan kurang memberangsangkan.

US dolar walau bagaimanapun tidak menunjukkan penyusutan lanjut sebaliknya bergerak sedikit pulih dari kejatuhan terbesar dalam tempoh 1 tahun sebelum ini.

Ini telah memberi kesan penurunan harga emas di sesi New York semalam, mengurangkan separuh keuntungan yang dirah sebelumnya.

Pada carta XAU/USD yang mengukur nilai emas berbanding US dolar, harga pada mulanya meneruskan kenaikan sehingga ke sesi Eropah semalam ke sekitar 1975.00.

Namun kemudiannya harga menjunam semula hingga mencecah sekitar 1955.00 sebelum harga mendatar dan perlahan hingga berakhirnya dagangan sesi New York.

Penurunan harga itu juga dilihat turut menguji paras sokongan Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam di carta XAU/USD, namun masih tidak berjaya ditembusi.

Sebaliknya harga yang meniti di garisan MA50 itu melantun naik semula di sesi Asia pagi ini (Khamis) dan bersambung ke sesi Eropah, harga berada di sekitar 1967.00.

Kenaikan harga dijangka akan diteruskan, namun harga perlu melepasi paras ketinggian dicapai semalam sebelum menguji zon 1980.00.

Seterusnya, kenaikan akan dilanjutkan untuk mencapai semula sasaran paras 2000.00 yang menjadi tumpuan penting harga sebelum ini.

Namun jika harga ditekan jatuh lebih rendah, zon 1950.00 dilihat sebagai tumpuan harga untuk diuji.

Jika tembus lebih rendah, ini akan menjadi amaran untuk kejatuhan lebih paras emas yang boleh mencecah semula hingga sekitar 1920.00.

Lihat gambar carta harga XAU/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat