Analisis GOLD – Makin Mantap! Emas Pacu Ke Paras Lebih Tinggi

1,226

Emas terus maju ke paras lebih tinggi selepas berjaya memanjat semula di atas paras harga $1,800 untuk dagangan awal minggu ini.

Pada carta harga XAU/USD yang mengukur nilai emas berbanding US dolar, dapat diperhatikan harga susut di bawah 1800.00 minggu lalu memberi isyarat awal untuk permulaan trend bearish.

Namun pada awal minggu ini dapat dilihat harga berjaya membuat kenaikan selepas reaksi terhadap laporan pekerjaan NFP Jumaat lalu tidak memberi tekanan terhadap emas.

Pelabur bakal berwaspada menjelang sesi New York malam ini menantikan terbitan data inflasi Amerika Syarikat (AS) yang turut akan mempengaruhi pergerakan emas semasa dalam pasaran.

Jika diteliti, harga telah berjaya meneruskan kenaikan melepasi semula paras 1800.00 semalam dengan kenaikan harian lebih 200 pips ke paras ketinggian 1822.00.

Pelabur juga semakin melihat perubahan trend bullish pada carta XAU/USD selepas pergerakan harga bergerak di atas paras sokongan Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam sejak awal minggu.

Walaupun pergerakan harga mula mendatar sejak sesi Asia pagi ini, namun pelabur perlu bersedia untuk melihat kenaikan harga bakal diteruskan lagi menuju paras ketinggian 1830.00.

Paras tersebut menjadi rintangan yang telah diuji beberapa kali pada minggu lalu namun harga masih belum berjaya menembusinya.

Berkemungkinan jika situasi berterusan, harga yang mengekalkan corak kenaikan harga akan menuju zon 1850.00 atau 1870.00 untuk catatkan paras ketinggian terbuat harga emas.

Sebaliknya jika harga membuat penurunan semula, paras 1800.00 dilihat akan menjadi paras sokongan harga sebelum memberi isyarat untuk trend bearish semula selepas susut di bawah paras sokongan MA50.

Penurunan lebih rendah akan menuju zon support harga minggu lalu pada sekitar 1785.00 sebelum penurunan yang diteruskan bakal menjejaki semula zon tumpuan 1760.00.

Lihat gambar carta harga XAU/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat