Analisis GOLD – Mendebarkan! Harga Emas Mendatar Dari Awal Minggu

691

Pelabur emas kekal berwaspada untuk dagangan komoditi itu sejak awal minggu ini yang masih memaparkan pergerakan harga yang agak mendatar.

Dipengaruhi oleh pergerakan mata wang US dolar, pelabur berwaspada dengan pandangan bercampur oleh penggubal polisi Federal Reserve (Fed) untuk penetapan dasar monetari mereka seterusnya.

Ini berikutan oleh laporan data pekerjaan NFP Amerika Syarikat (AS) yang diterbitkan Jumaat lalu memaparkan bacaan yang agak bercampur walaupun pertambahan pekerjaan pada Mei adalah jauh lebih tinggi berbanding ramalan.

Pada carta harga XAU/USD yang mengukur nilai emas berbanding US dolar menyaksikan pergerakan mendatar harga emas dalam julat antara 1965.00 hingga 1955.00.

Pelabur meletakkan jangkaan untuk harga emas pamerkan lonjakan berikutan harga masih bergerak di atas paras sokongan Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam di carta XAU/USD tersebut.

Namun pada awal sesi Eropah hari ini (Rabu), harga sedikit menurun ke paras 1955.00 menguji sokongan MA50 dan reaksi harga diteliti pelabur.

Sekiranya harga melantun membuat kenaikan semula untuk kekal berlegar di atas sokongan MA50, paras ketinggian dicapai semalam berkemungkinan akan cuba untuk diatasi oleh harga.

Seterusnya, harga dijangka untuk menyambung pendakian menuju zon rintangan pada 1980.00 yang menjadi penghalang harga bagi dagangan beberapa minggu kebelakangan.

Paras tumpuan 2000.00 menanti untuk disentuh semula sekiranya kenaikan harga masih berjaya diteruskan.

Sementara, jika penurunan harga di sesi Eropah hari ini berterusan hingga ke sesi berikutnya, zon 1950.00 dilihat akan diuji.

Jika tembus lebih rendah, harga dilihat berpotensi melepasi paras terendah dicecah minggu lalu sekitar 1932.00.

Seterusnya, harga emas bakal catatkan paras terendah terbaru 12 minggu dengan sasaran adalah menuju pada 1900.00.

Lihat gambar carta harga XAU/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat