Analisis GOLD – Sekali Lagi Cubaan Untuk Emas Tembusi $1,800 Gagal!

528

Dagangan bagi komoditi emas berjaya paparkan lonjakan pada sesi New York semalam, namun gagal mengekalkan kenaikan lebih tinggi sehingga ke penghujung sesi untuk reaksi terhadap terbitan data inflasi Amerika Syarikat (AS) yang menjadi tumpuan utama pasaran.

Bacaan tahunan indeks harga pengguna (CPI) AS telah menurun kepada 8.5% untuk bulan Julai berbanding jangkaan 8.7% dan menunjukkan kadar inflasi yang lebih rendah dicatatkan daripada bulan Mei dan Jun lalu.

Situasi ini telah meredakan kebimbangan bahawa Federal Reserve (Fed) akan meneruskan kenaikan kadar faedah secara agresif, namun terdapat pandangan juga untuk Fed mengekalkan kenaikan kadar 75 mata asas untuk kali ketiga berturut-turut.

Seperti jangkaan oleh Presiden Fed Chicago, Charles Evans, beliau melihat Fed belum selesai dengan kenaikan kadar faedah dan menjangkakan kadar akan melebihi 4%.

Sementara, turut mempengaruhi pergerakan emas dan dipantau pelabur, indeks dolar dilihat masih lagi mengekalkan penurunan manakala hasil bon 10 tahun bergerak mendatar pada sesi dagangan harini (Khamis).

Memerhatikan pergerakan harga pada carta pasangan XAU/USD yang mengukur nilai emas berbanding US dolar semalam, harga sekali lagi menguji paras penting 1800.00 pada sesi New York semalam selepas turut mencapai paras tersebut pada kenaikan Selasa lalu.

Namun masih lagi harga emas belum menunjukkan petanda positif untuk melepasi lebih tinggi dari paras 1800.00 tersebut apabila harga susut semula pada dagangan penghujung sesi New York ke paras sekitar 1790.00.

Bersambung pada dagangan sesi Asia dan Eropah hari ini pula, pergerakan emas dilihat perlahan dan sedikit menyusut ke zon tumpuan 1785.00 dengan isyarat untuk pergerakan bearish apabila harga telah susut di bawah paras halangan Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam di carta XAU/USD.

Sekiranya pelabur menyaksikan penurunan pada pergerakan emas sehingga sesi berikutnya, harga dilihat akan turun dan menguji semula zon support 1760.00 yang kekal menghalang harga untuk membuat penerjunan yang lebih rendah seperti dagangan minggu lalu.

Tetapi jika harga berjaya menembusi zon tersebut, tumpuan emas akan terarah pada zon RBS (resistance become support) 1740.00 untuk diuji harga sebelum harga dijangkakan bakal mencecah sehingga ke paras 1720.00 pula.

Namun jika corak penurunan tersebut tidak berjaya diteruskan, sebaliknya harga menunjukkan peningkatan semula, zon 1800.00 masih lagi menjadi tumpuan utama harga setelah beberapa kali cubaan kenaikan gagal untuk menembusinya.

Harga yang berjaya meneruskan pengukuhan selepas memecah zon 1800.00 dilihat akan mensasarkan beberapa paras tumpuan seterusnya seperti 1815.00 dan 1830.00 bagi mencatatkan paras ketinggian terbaru emas untuk 6 minggu.

Lihat gambar carta harga XAU/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat