Analisis GOLD – Sempat Mencanak, Tapi Emas Junam Semula Bawah $1,800

583

Tak sempat pelabur nak meraikan kegembiraan ketika harga emas mencanak pada Selasa lalu apabila menuju penghujung minggu, keuntungan yang diperolehi hilang sekelip mata.

Situasi yang berlaku ini adalah didorong oleh kesan terhadap perubahan pada nilai dagangan US dolar yang bergerak songsang untuk aset emas.

Jika diimbas semula, lonjakan emas pada Selasa lalu adalah disebabkan penyusutan yang berlaku oleh US dolar ketika data inflasi Amerika Syarikat (AS) diterbitkan susut untuk 5 bulan berturut-turut.

Menepati ramalan untuk keputusan mesyuarat FOMC apabila kenaikan kadar telah dinaikkan kepada 50 mata asas, menunjukkan langkah kenaikan kadar yang diperlahankan.

Namun, situasi berubah apabila pasaran menghadam komen bernada hawkish oleh Pengerusi Federal Reserve (Fed) yang mengisyaratkan pengetatan dasar pada tahun hadapan.

Justeru, pengukuhan semula US dolar telah kembali menyaksikan kejatuhan harga emas ke paras lebih rendah berbanding paras lonjakan tempoh hari.

Pada carta harga XAU/USD yang mengukur nilai emas berbanding US dolar, harga telah berjaya mencapai paras ketinggian sekitar 1824.00 pada Selasa lalu untuk rekod tertinggi harga 6 bulan.

Namun, harga emas telah menjunam semula selepas reaksi terhadap mesyuarat FOMC sehingga ke paras sekitar 1775.00 pada Khamis semalam.

Pergerakan harga mendatar di sekitar tersebut untuk beberapa sesi sehingga ke sesi Eropah hari ini (Jumaat).

Harga berkemungkinan dilihat cenderung untuk menyambung penurunan lebih rendah selepas pergerakan harga yang berada di bawah halangan Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam di carta XAU/USD tersebut.

Penurunan yang dilanjutkan dijangka akan mencecah sekitar 1760.00 untuk harga menguji zon RBS (resistance become support) tersebut.

Jika zon tersebut ditembusi, harga boleh mencecah sehingga ke sekitar 1740.00 yang dilihat sebagai paras sokongan buat harga.

Sebaliknya, jika corak kenaikan harga yang dipaparkan, kenaikan dilihat akan menuju zon tumpuan pada 1800.00 untuk pelabur menilai sekiranya terdapat petunjuk perubahan trend.

Kenaikan lebih tinggi akan mensasarkan semula pada zon 1830.00 dan ketinggian yang dicapai pada Selasa lalu berkemungkinan boleh diatasi.

Lihat gambar carta harga XAU/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat