Analisis Teknikal GBP/USD – Timeframe H1 – 18/10/2018

233

Pasaran tertumpu terhadap perhimpunan pemimpin-pemimpin Kesatuan Eropah (EU) yang berlangsung semalam dan bersambung pada hari ini. Perkembangan semasa Brexit, rundingan tersebut masih dilihat kurang meyakinkan para pelabur di mana tempoh transisi rundingan Brexit bakal dilanjutkan untuk setahun lagi dalam usaha untuk mencari jalan penyelesaian yang terbaik dalam banyak perkara khususnya isu sempadan Ireland dan Perdana Menteri Theresa May turut memberi isyarat untuk lebih terbuka terhadap perkara tersebut. Berdasarkan indicator Moshed Magic Line pada chart pasangan matawang GBP/USD untuk dagangan semalam, harga telah membuat penurunan dari paras Magic Pivot melepasi paras support Magic S1. Kejatuhan nilai Sterling turut disumbang oleh data inflasi di UK ayng dikeluarkan semalam mencatatkan bacaan yang mengecawakan.

Pada sesi pasaran Asia hari ini, harga dilihat bergerak perlahan di sekitar paras 1.31000 lebih rendah dari paras Magic Pivot 1.3133. Jika harga menyambung semula penurunan yang dibuat semalam, paras support yang berhampiran iaitu pada 1.3076 (MagicS1) dilihat akan ditembusi harga sebelum harga turun ke paras lebih rendah. Penurunan seterusnya dijangka akan menuju ke paras support 1.3039 (MagicS2) sebelum pasaran akan menunggu reaksi harga pada paras RBS (resistance become support) pada 1.30000. Jika paras tersebut berjaya ditembusi harga, jangkaan harga akan turun lebih rendah lagi dan paras support yang terdekat dilihat bakal dicecah harga iaitu pada 1.2982 (MagicS3).

Sebaliknya jika GBP kembali mengukuh semula berkemungkinan data jualan runcit di UK yang akan dikeluarkan pada 4.30 petang ini mencatatkan bacaan positif, harga berpotensi untuk kembali melonjak semula melepasi paras Magic Pivot 1.3133 terlebih dahulu sebelum menuju ke paras resistance terdekat iaitu pada 1.3170 (MagicR1). Kenaikan harga yang diteruskan dijangka akan ke paras resistance 1.3227 (MagicR2) untuk harga menguji terlebih dahulu paras ketinggian yang dicapai pada Selasa. Dan seterusnya jika harga terus membuat kenaikan ke paras yang lebih tinggi lagi, paras resistance 1.264 (MagicR3) dilihat paras yang bakal menjadi tumpuan untuk pasaran melihat adakah harga mampu mencari paras ketinggian baru untuk bulan Oktober ini.

Pasaran menjangkakan bacaan negatif pada data jualan runcit di UK yang akan dikeluarkan pada 4.30 petang ini. Terus mengikuti perkembangan sidang kemuncak EU yang berlangsung sejak semalam dan bersambung pada hari ini yang bakal memberi impak kepada nilai matawang Sterling. Gariskan paras-paras penting pada chart AUD/USD dengan berpandukan kepada indicator Moshed Magic Line yang sangat sesuai digunakan dalam analisis teknikal harian.

 

Paras support: 1.3076, 1.3039, 1.2982.

Paras resistance: 1.3170, 1.3227, 1.3264.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat