Analisis Teknikal USD/CAD – Timeframe H1 – 16/10/2018

171

Pergerakan harga yang agak mendatar dilihat pada pasangan matawang USD/CAD pada sesi pasaran Asia bersambung ke sesi pasaran Eropah semalam. Namun, harga telah menjunam sehingga 95 pips pada sesi pasaran New York semalam apabila matawang CAD mula mengukuh selepas tinjauan perniagaan (Business Outlook Survey) yang dikeluarkan oleh Bank of Canada (BOC) menunjukkan jangkaan peningkatan jualan oleh syarikat-syarikat di Kanada. Di samping itu juga, pengukuhan matawang Loonie turut disokong oleh kenaikan harga minyak mentah berikutan isu geopolitik melibatkan Amerika Syarikat dan Arab Saudi. Berdasarkan indicator Moshed Magic Line, harga telah naik menguji paras resistance MagicR1 sebelum menjunam hampir menyentuh paras support MagicS3 dan menutup harga di sekitar paras support MagicS1.

Pada sesi pasaran Asia hari ini, harga didagangkan lebih rendah dari paras Magic Pivot  1.2998 hari ini dan masih bergerak menguji paras tersebut sehingga jam 3 petang. Jika harga gagal membuat kenaikan menembusi paras Magic Pivot, berkemungkinan besar harga akan meneruskan penurunan menuju ke paras support 1.2946 (MagicS1). Seterusnya harga bakal menyambung penurunan ke paras support 1.2902 (MagicS2) jika USD terus didagangkan lemah sementara CAD masih kekal positif dalam pasaran semasa. Dan sekiranya, harga mengekalkan momentum penurunan harga, dijangka harga boleh mencecah sehingga ke paras support serendah 1.2849 (MagicS3).

Namun jika sebaliknya yang berlaku dalam pasarana, harga berkemungkinan kembali membuat kenaikan semula menuju ke paras resistance terdekat yang dilihat pada 1.3042 (MagicR1). Kenaikan harga yang diteruskan bakal melihatkan harga membuat higher high yang baru berkemungkinan ke paras resistance 1.3095 (MagicR2) setelah harga berjaya breakout paras 1.30700 yang menjadi paras ketinggian harga sebelum ini. Seterusnya, harga boleh mencapai kenaikan sehingga ke paras resistance 1.3138 (MagicS3) sekiranya harga masih mampu meneruskan kenaikan yang dibuat.

Data-data positif yang menyokong pengukuhan CAD dalam pasaran semasa menguatkan lagi jangkaan BOC untuk menaikkan kadar faedah dan bakal memberi kesan terhadap perubahan pergerakan harga khususnya pada chart USD/CAD. Pantau paras-paras support dan resistance pada chart USD/CAD dengan merujuk kepada paras harga yang telah disediakan pada indicator Moshed Magic Line.

 

Paras support: 1.2946, 1.2902, 1.2849.

Paras resistance: 1.3042, 1.3095, 1.3138.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat