Analisis Teknikal USD/JPY – Timeframe H4 – 19/2/2018

1,335

Jika diperhatikan di timeframe daily, kejatuhan USD/JPY telah membentuk continuation bearish pattern iaitu three black grows minggu lalu tetapi ia menutup pasaran mingguan dengan membentuk bullish pin bar pada Jumaat lalu.

Dengan terbentuknya pattern bearish tersebut, ini menunjukkan penguasaan ke arah bearish masih kuat dan secara teknikalnya, dijangkakan kenaikan ketika ini adalah retracement/pullback sebelum ia meneruskan lagi penurunan. Sekiranya ia masih gagal untuk breakout 107.80/45, peluang masih tinggi untuk ia membentuk new LH sebelum bearish.

Dan target bearish mingguan adalah ke sektiar 105.64 dan jika breakout ia akan mencapai ke support level seterusnya. Oleh itu, peluang yang boleh diperhatikan ketika ini adalah menunggu ia melakukan pullback sebelum memasuki pasaran.

Apapun, jika ia breakout Key Resistance Zone ini, kemugkinan ia akan menguji ke resistance yang lebih tinggi sekitar harga 108.50 sebelum bearish. Dan jika ‘long’ sementara, target bullish yang sesuai adalah sekitar Key Resistance Zone dengan stop loss di bawah paras harga 105.64.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat