Anda Skeptikal Dengan Bitcoin? Baca Empat Penerangan Ini!

501

Intraday.my sudah menyentuh latar belakang Bitcoin (BTC) dan bagaimana untuk membeli matawang kripto itu.

Kali ini apa kata jika kita luangkan masa untuk fahami lebih lagi mengenai BTC sekaligus menepis pandangan skeptikal majoriti masyarakat.

Bitcoin ada unsur meragukan

Mungkin dari pandangan kasar, BTC sangat misteri dan mempunyai unsur yang meragukan. Tetapi jika anda fahami konsep blockchain BTC, sebenarnya tidaklah begitu menimbulkan kesangsian kerana transaksinya dapat dilihat umum.

Misalnya, pihak pemerhati yang sah berkemampuan untuk melihat keseluruhan proses BTC.

Tetapi ada caranya untuk menjadikannya lebih sukar untuk diperhatikan oleh pihak pemerhati lagi-lagi melibatkan pengurusan BTC anda.

Bitcoin adalah scam

Tuduhan ini terlalu sebati dalam kalangan masyarakat, bukan?

Sama seperti matawang fiat, BTC juga berpotensi untuk menjadi sebab kepada sesuatu jenayah, lagi-lagi aktiviti penyelewengan wang! Tapi, ini tidak bererti BTC adalah scam.

Ya, BTC adalah matawang kripto yang tidak dikawal oleh sesiapa. Tetapi sudah lebih sedekad Bitcoin dijamin selamat dan boleh dipercayai.

Oleh itu, anda perlu ambil langkah berjaga-jaga. Biasanya, jika melibatkan tawaran yang terlalu indah untuk dipercayai, kami sarankan ada baiknya jika anda undurkan diri. Atau boleh kenali 5 taktik penipuan kripto terlebih dahulu sebelum melabur.

Gelembung Bitcoin

Disebabkan sifat unik Bitcoin sebagai komoditi digital, harganya bergantung sepenuhnya kepada spekulasi pasaran bebas. Ini bermakna matawang ini dipengaruhi oleh penawaran dan permintaan pasaran.

Pasaran matawang kripto lebih kecil berbanding pasaran konvensional. Ini akan menjadikan Bitcoin dan aset kripto lain tidak stabil. Tetapi, situasi tersebut adalah perkara biasa untuk menyaksikan ketidakseimbangan memandangkan ia sebahagian daripada pasaran kewangan.

Bitcoin menggunakan encryption

Tidak. Setiap peer di rangkaian perlu membaca kesemua transaksi untuk memastikan aktiviti tersebut sah. Justeru, BTC menggunakan digital signatures dan hashing.

Walau bagaimanapun, anda perlu tahu kebanyakkan aplikasi dan wallet kripto menggunakan encryption untuk melindungi wallet pengguna menggunakan katalaluan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat