Angka Jumlah Tuntutan Pengangguran A.S Jadi Petunjuk Baru Buat ‘Trader’! Ini Rincian Penting

339

Bilangan orang Amerika yang memfailkan tuntutan faedah pengangguran baru didapati tidak berubah pada paras rendah minggu lepas, menunjukkan kekuatan pasaran buruh yang berterusan. Tuntutan awal untuk faedah pengangguran negeri tidak berubah pada 212,000 yang disesuaikan secara bermusim untuk minggu yang berakhir pada 13 April, berdasarkan laporan Jabatan Buruh pada hari Khamis.

Pakar ekonomi yang ditemubual oleh Reuters telah meramalkan 215,000 tuntutan dalam minggu terkini. Tuntutan faedah pengangguran telah bergerak di sekitar julat 194,000 hingga 225,000 pada tahun ini.

Pengukuhan pasaran buruh, yang mendorong ekonomi, bersama-sama dengan inflasi yang tinggi telah menyebabkan pasaran kewangan dan beberapa pakar ekonomi mengharapkan bahawa Federal Reserve mungkin akan menangguhkan pengurangan kadar faedah sehingga September. Beberapa pakar ekonomi menyatakan rasa ragu bahawa bank pusat AS akan menurunkan kos pinjaman pada tahun ini.

Pasaran kewangan pada awalnya mengharapkan pengurangan kadar pertama akan datang pada bulan Mac, yang kemudiannya ditangguhkan ke bulan Jun dan kini ke bulan September kerana data pasaran buruh dan inflasi terus mencatatkan baaan yang positif dalam tiga bulan pertama tahun ini.

Pengerusi Fed Jerome Powell menahan daripada memberikan sebarang panduan mengenai bilakah kadar faedah mungkin dikurangkan, malah menyatakan bahawa dasar monetari perlu diperketatkan lebih lama. Bank pusat itu telah mengekalkan kadar dasar polisinya dalam julat 5.25%-5.50% sejak Julai. Ia telah meningkatkan kadar faedah semalaman sebanyak 525 mata asas sejak Mac 2022.

Data tuntutan meliputi tempoh semasa kerajaan menjalankan kajian terhadap perniagaan dan institusi lain untuk komponen gaji bukan pertanian laporan pekerjaan April. Ekonomi menambah 303,000 pekerjaan pada bulan Mac. Laporan Buku Beige Fed pada hari Rabu menggambarkan pekerjaan meningkat sejak akhir Februari, menambah bahawa “beberapa daerah melaporkan peningkatan pekerja, dan yang lain menunjukkan pengurangan staf di beberapa firma.”

Ia juga mencatatkan bahawa walaupun bekalan buruh telah meningkat, “kebanyakkan daerah menggambarkan kekurangan yang berterusan dalam permohonan yang berkelayakan untuk jawatan tertentu, termasuk pekerja yang terlibat dengan mesin, pekerja perdagangan dan pekerja hospitaliti.”

Data minggu depan mengenai bilangan orang yang menerima faedah selepas satu minggu permulaan bantuan, sebagai proksi untuk pengambilan pekerjaan, akan memberi petunjuk lebih lanjut tentang keadaan pasaran buruh pada bulan April. Tuntutan berterusan yang dikatakan meningkat sebanyak 2,000 kepada 1.812 juta semasa minggu yang berakhir pada 6 April.

Walaupun masih rendah dari segi sejarah, paras tuntutan berterusan yang sedikit tinggi menunjukkan bahawa mungkin mengambil masa lebih lama bagi sesetengah pekerja yang menganggur untuk mendapat pekerjaan baru.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat