Apa Akan Jadi Pada USD Jika Inflasi AS Meningkat?

1,827

Dolar Amerika susut lebih rendah pada awal perdagangan sesi Eropah di paras terendah dua minggu, dengan tumpuan pasaran kini disasarkan kepada penerbitan data inflasi AS dan ucapan Pengerusi Federal Reserve (Fed), Jerome Powell malam ini.

Hasil perbendaharaan AS 10 tahun stabil di sekitar 1.15%, setelah meningkat sebelumnya. Penyusutan dalam pasaran bon telah memberi peluang kepada sentimen risiko untuk mengambil alih.

Tumpuan pasaran kini terarah kepada penerbitan data inflasi AS yang diramalkan mencatatkan sedikit peningkatan pada bulan Januari.

Pelabur kini tertanya-tanya adakah angka inflasi yang bakal diterbitkan akan kembali membawa peningkatan buat hasil perbendaharaan AS, dan sekali gus menyokong kenaikan dagangan US dolar, atau sebaliknya.

Sementara itu, matawang pound sterling terus mengekalkan momentum pengukuhan dengan meningkat lebih tinggi sehingga mencecah harga 1.38500 berbanding US dolar pada awal sesi Eropah.

Walaupun terdapat ketidakpastian dalam Brexit, pelabur lebih menfokuskan kepada prospek pemulihan ekonomi UK yang dilihat makin cerah berikutan kempen vaksinasi yang meluas dan angka kes harian yang semakin menunjukkan pengurangan.

Euro juga kekal didagangkan menguat di atas paras harga 1.21000 walaupun selepas terdapat laporan yang mengatakan Jerman kini sedang merancang untuk melanjutkan sekatan coronavirus sehingga 14 Mac.

Angka kes jangkitan harian di Jerman kini dilihat semakin mereda, namun kebimbangan mengenai kesan varian baru virus yang lebih mudah berjangkit mungkin mempengaruhi keputusan negara itu untuk mengekalkan langkah sekatan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat