Apa Dah Jadi Pada US Dolar? Menjunam Mendadak Pada Hari Ini Berbanding Mata Wang Utama!

723

US Dolar susut pada hari Rabu dengan yen melonjak berikutan jangkaan bahawa dasar monetari ultra-mudah Jepun akan segera berakhir, sementara euro, pound sterling, dan yuan juga mengukuh.

Dolar susut 1.08% berbanding mata wang Jepun pada 146.74 yen.

Pengukuhan yen berikutan hasil bon Jepun yang melonjak ke paras tertinggi enam minggu. Ketua Bank Jepun, Kazuo Ueda, berkata pada hari Selasa bahawa prospek mencapai sasaran inflasi bank pusat itu sedang meningkat secara beransur-ansur, menambah kepada jangkaan bahawa negara itu mungkin segera meninggalkan dasar monetari yang sangat longgar.

Ulasan Ueda memberikan pasaran sedikit keyakinan bahawa April adalah tarikh hidup untuk potensi keluar daripada dasar semasa,” kata Ray Attrill, Ketua Penyelidikan FX di National Australia Bank. Data eksport Jepun yang kukuh pada hari Rabu menyumbang kepada sentimen positif.

Euro terakhir didagangkan kukuh 0.71% pada $1.0927 berbanding US dolar selepas susut 0.27% pada hari Selasa.

Euro pula melanjutkan pengukuhannya  selepas indeks pembelian pengurus (PMI) menunjukkan bahawa kemerosotan ekonomi zon Eropah sedikit berkurang pada Januari walaupun masih perlahan.

Indeks US dolar susut 0.79% pada 102.58, membalikkan pengukuhan 0.26% dua hari sebelumnya.

Francesco Pesole, pakar strategi pertukaran asing di ING, menyatakan pengumuman China bahawa ia akan mengurangkan jumlah wang tunai yang harus dipegang oleh bank sebagai cadangan pada awal Februari, dalam cubaan untuk merangsang pinjaman dan ekonomi, juga membantu mata wang euro.

“Zon Eropah sangat bergantung pada China, jadi biasanya cenderung mempunyai korelasi yang baik dengan apa sahaja yang berlaku (di sana),” lanjut beliau.

Mata wang Sterling juga mengukuh selepas bacaan PMI yang kuat menyebabkan pemain pasaran mengurangkan pertaruhan mereka terhadap pengurangan kadar Bank of England tahun ini, proses yang bermula dengan bacaan inflasi yang lebih kuat dari yang dijangka awal bulan ini.

Bank Pusat Eropah dijangka menetapkan kadar faedah pada hari Khamis dan mungkin memberikan petunjuk tentang bila kos pinjaman zon Eropah mungkin akan mulai turun. Fed menetapkan kadar pada Rabu minggu depan, diikuti oleh Bank of England pada hari Khamis.

Pelabur juga menantikan data PMI Amerika Syarikat dan keputusan kadar faedah Kanada. Pasaran niaga hadapan kadar Amerika Syarikat menjangkakan kira-kira 52% peluang kadar pengurangan pada bulan Mac, meningkat dari Selasa tetapi turun dari kira-kira 80% kira-kira dua minggu yang lalu, berdasarkan data LSEG.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat