Apa Dah Jadi – US Dolar Buat ‘Comeback’!

864

US Dolar catat pengukuhan untuk sesi dagangan US pada hari Isnin berikutan mendapat sokongan oleh peningkatan hasil perbendaharaan menjelang ucapan beberapa para penggubal polisi yang berkemungkinan akan memberi indikasi mengenai permulaan pembelian aset sebelum akhir tahun.

Hasil perbendaharaan 10 tahun penanda aras A.S. mencapai paras tertinggi tiga bulan AS $1.516. Ucapan para wakil the Fed akan menjadi tumpuan pada minggu ini dimana acara tesebut akan dipengerusikan oleh Jerome Powell.

Indeks US dolar yang mengukur matawang US berbanding enam matawang utama didagangkan kukuh 0.2% kepada 93.442.

Pengukuhan US dolar turut didorong oleh data tempahan barangan modal buatan A.S meningkat dengan kukuh pada bulan Ogos, meningkat 0.5 peratus pada bulan Ogos di tengah permintaan yang tinggi untuk komputer dan produk elektronik.

Hasil A.S. naik ke tahap tertinggi sejak akhir Jun sebagai jangkaan dasar monetari AS yang lebih ketat setelah the Fed mengumumkan bahawa mereka akan memulakan ‘tapering’ seawal bulan November dan kenaikan kadar faedah lebih cepat daripada yang dijangkakan.

Disisi lain matawang Euro jatuh 0.2 sen berbanding US dolar kepada AS $ 1.1692. US dolar kukuh 0.2 sen berbanding yen kepada paras dagangan 110.925, setelah sebelumnya naik ke paras tertinggi dalam tempoh tiga bulan. US dolar turut meningkat 0.4 sen berbanding franc Swiss menjadi 0.9275 franc.

Dolar Australia yang sensitif terhadap risiko mengukuh kerana kebimbangan penularan pasaran yang meluas dari Kumpulan China Evergrande yang berhutang mereda. Kenaikan harga komoditi juga mendorong matawang Aussie.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat