Apa Itu Indeks Saham?

911

Indeks adalah kaedah standard untuk mengesan prestasi sejumlah aset. Indeks saham biasanya mengukur prestasi sejumlah saham dalam pasaran. Terdapat beberapa indeks yang sering digunakan untuk memaparkan keseluruhan situasi pasaran saham.

Contohnya seperti Indeks FBMKLCI yang mengukur prestasi 30 kaunter saham teratas di papan utama Bursa Saham Malaysia. Indeks S&P 500 yang mengukur prestasi 500 kaunter syarikat teratas di Amerika Syarikat. Indeks Dow Jones pula mengukur 30 kaunter syarikat teratas di bursa saham Amerika Syarikat.

Terdapat juga indeks-indeks yang lain yang lebih khusus seperti indeks yang merekodkan pergerakan sesuatu industri atau segmen tertentu.

Indeks juga digunakan bagi mengukur data kewangan atau ekonomi lain lain seperti kadar faedah, inflasi atau output pembuatan. Indeks sering berfungsi sebagai penanda aras untuk menilai prestasi pulangan portfolio.

Indeks adalah petunjuk atau mengukur sesuatu. Dalam kewangan, indeks kebiasaannya merujuk kepada ukuran statistik perubahan dalam pasaran sekuriti. Dalam soal pasaran kewangan, indeks pasaran saham dan bon terdiri daripada portfolio sekuriti yang mewakili pasaran atau segmen tertentu.

Setiap indeks yang berkaitan dengan pasaran saham dan bon mempunyai metodologi pengiraannya yang tersendiri. Dalam kebanyakan kes, perubahan relatif indeks lebih penting daripada nilai numerik sebenar yang mewakili indeks. Sebagai contoh, jika Indeks FTSE 100 berada pada paras 6,670.40, angka berkenaan memberitahu pelabur bahawa indeks itu hampir tujuh kali ganda tinggi daripada paras asasnya iaitu 1,000.

Bagaimanapun, untuk menilai bagaimana indeks berubah daripada hari sebelumnya, pelabur mesti melihat jumlah indeks yang telah jatuh, sering dinyatakan sebagai peratusan.

Indeks turut sering digunakan sebagai rujukan untuk mengukur prestasi dana indeks bersama (indice fund) dan dana dagangan bursa (ETF). Sebagai contoh, banyak dana bersama membandingkan pulangan mereka dengan pulangan dalam S&P 500 untuk memberikan gambaran kepada para pelabur tentang berapa banyak yang diperoleh oleh pengurus dana daripada yang mereka jana dalam dana indeks.

Pengindeksan adalah bentuk pengurusan dana pasif. Berbanding pengurus portfolio dana secara aktif memilih dan menentukan masa pasaran, iaitu memilih sekuriti untuk dilaburkan serta menyusun strategi ketika membeli dan menjualnya, pengurus dana membina portfolio di mana pegangan tersebut menggambarkan sekuriti indeks tertentu.

Ideanya adalah dengan meniru profil indeks, pasaran saham secara keseluruhannya atau segmen berwajaran tinggi dan dana itu akan sesuai dengan prestasinya juga.

Memandangkan anda tidak dapat melabur secara langsung dalam indeks, dana indeks (indice fund) dicipta untuk membolehkan anda melabur kepada prestasi pergerakan indeks. Dana ini menggabungkan sekuriti yang mimik dengan apa yang terdapat dalam indeks. Contohnya Dana Indeks Premier yang menjadikan Indeks FTSE Bursa Malaysia KLCI sebagai penanda aras.
Antara dana indeks yang popular adalah Vanguard S&P ETF (VOO) yang hampir sama dengan Indeks S&P 500.

Sewaktu mengumpulkan dana bersama dan ETF, penaja dana berusaha untuk membina portfolio yang mengandungi beberapa komponen berbeza dalam indeks tertentu. Ini membolehkan pelabur untuk membeli sekuriti yang berkemungkinan naik atau turun seiring dengan pasaran saham secara keseluruhannya atau dengan segmen pasaran.

Indeks S&P 500 adalah salah satu indeks paling terkenal di dunia dan salah satu penanda aras yang selalu digunakan untuk pasaran saham. Indeks berkenaan merangkumi 80% daripada jumlah saham yang didagangkan di Amerika Syarikat (AS). Dow Jones juga popular tetapi hanya mewakili nilai saham daripada 30 buah syarikat yang didagangkan secara terbuka di negara tersebut.

Indeks terkemuka lain termasuklah Indeks Nasdaq 100, Indeks Pasaran Keseluruhan Wilshire 5000, Indeks MSCI EAFE dan Indeks Bon Agregat Bloomberg Barclays AS.

Seperti dana bersama, anuiti terindeks terikat dengan indeks dagangan. Sekuriti ini menawarkan kadar pulangan yang mengikuti indeks tertentu tetapi kebiasaannya mempunyai had atas pulangan yang mereka berikan. Sebagai contoh, jika pelabur membeli anuiti terindeks Dow Jones dan mempunyai had pulangan sehingga 10%, maka kadar pulangannya adalah antara 0 dan 10%, bergantung kepada perubahan tahunan terhadap indeks itu.

Anuiti terindeks membolehkan para pelabur untuk membeli sekuriti yang berkembang seiring dengan segmen berwajaran tinggi atau keseluruhan pasaran.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat