Apa Jadi Dengan Pasaran Saham Selepas Cuti Hari Minggu?

240

Pasaran saham menunjukkan peningkatan pada hari Isnin dan berjaya memulihkan sebahagian kerugian pada minggu lalu dengan kebimbangan para pelabur mengenai bacaan inflasi.

Bursa S&P 500 meningkat sekitar 0.5% setelah menutup lebih rendah pada minggu lalu. Bursa Dow dan Nasdaq juga dibuka lebih tinggi. Saham teknologi mengungguli pasaran apabila hasil bon merosot.

Disisi lain, harga bitcoin juga menunjukkan peningkatan melebihi 3% setelah matawang kripto terbesar itu mengalami kejatuhan yang parah buat kali kedua dalam bulan yang sama pada hari minggu lepas. Harga BTC telah menjunam 50% daripada paras tertinggi sepanjang masa iaitu dari $64,800.

Pelabur semakin gelisah dengan prospek peningkatan inflasi yang berpanjangan semasa pemulihan ekonomi pasca wabak. Kegelisahan ini telah memberi impak kepada sektor teknologi dimana syarikat seperti Amazon dan Tesla turun lebih 5% di bursa S&P500 sejak sebulan lalu.

Penganalisis seperti Michael Jones yang merupakan Ketua Pegawai Eksekutif Caravel Concepts, berpendapat bahawa ia adalah sebuah penurunan yang sihat iaitu satu pembetulan yang biasa. Penganalisis lain juga setuju dengan pandangan dominan Fed bahawa inflasi yang dilihat dalam ukuran kerajaan seperti indeks harga pengguna dan indeks harga pengeluar masih dibawah pemerhatian.

Pada akhir minggu ini, Biro Analisis Ekonomi A.S. akan mengeluarkan indeks perbelanjaan penggunaan peribadi (PCE) April pada hari Jumaat. PCE dijangka akan mencatat kenaikan sebanyak 3.5% pada bulan April. PCE teras turut dijangka meningkat 2.9% pada bulan April berbanding tahun lalu, yang akan menjadi lonjakan terbesar dalam lebih dari dua dekad.

Walaupun jangkaan inflasi telah meningkat namun ia masih di bawah paras sasaran the Fed. Akhirnya persoalan yang menjadi titik perhatian adalah adakah output ekonomi dan pekerjaan akan meningkat secara substantial.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat