Apa Nasib Pasaran UK Menjelang Pembentangan Bajet Rabu Ini?

32

Pembukaan pasaran Asia pada hari ini menunjukkan penguatan matawang Pound (GBP), sementara Menteri Kewangan UK, Philip Hammond akan membentangkan polisi fiskal pertamanya pada Rabu ini. Pada masa ini apa yang menjadi persoalan kepada matawang, pasaran ekuiti UK dan bon kerajaan UK ialah adakah pembentangan ini akan membantu pasaran kewangan UK yang masih dikuasai oleh sentimen Brexit.

Pembentangan bajet pada Rabu ini adalah peluang kepada kerajaan UK memberikan keyakinan kepada pasaran tentang prospek ekonomi UK.

Pembentangan pada Rabu ini akan membantu pasaran untuk memahami bagaimana kerajaan UK melihat Brexit sama ada hard Brexit atau soft Brexit.

Baru-baru ini data-data ekonomi UK yang dikeluarkan menunjukkan penyusutan yang menandakan masih ada risiko kepada ekonomi yang perlahan. Sebagai contoh, data pengangguran UK yang dikeluarkan minggu lepas menunjukkan peningkatan yang tinggi daripada jangkaan 1,900 yang mencatatkan 9,800 orang yang memohon bantuan pengangguran pada Oktober. Catatan ini adalah yang tertinggi sejak lima bulan lepas yang diikuti 5,600 pada September.

Selain itu, Inflasi Britain pada bulan Oktober dilaporkan jatuh pada Selasa, tetapi Gabenor Bank of England Carney menyatakan harga akan terus meningkat berikutan tekanan kepada kos perkilangan yang disebabkan kejatuhan Pound Sterling. Consumer Price Index, CPI (Indeks Harga Pengguna) melemah kepada 0.90% pada Oktober berbanding 1.0% pada September.

Philip Hammond dijangka akan menambahkan bajet bagi perbelanjaan infrastruktur pada Rabu. Pun begitu, hutang UK sebanyak 1.6 Trillion Pound akan menghadkan pilihan yang ada pada Hammond untuk merancakkan ekonomi UK.

Hammond bercakap kepada BBC pada Ahad, “Kami mempunyai hutang yang besar dan defisit yang besar”. “Kita akan memastikan kemewahan yang ada dikongsi di seluruh negara ini”. Beliau juga mengatakan UK akan menghadapi ketaktentuan pada tahun-tahun hadapan dengan keadaan politik semasa.

Pun begitu, pasangan matawang Gbp/Usd menguat sejak pembukaan pasaran UK pukul 4 petang tadi dengan kenaikan hampir 200 pip dari paras terendah 1.2313 ke paras 1.2493 semasa artikel ini ditulis. Kenaikan ini dilihat sebagai aktiviti pengambilan keuntungan (take-profit) setelah jatuh enam hari berturut-turut dengan ketaktentuan pembentangan polisi fiskal oleh Hammond pada Rabu.

 

Commerzbank: Eur/Usd Dijangka berada di paras 1.03 Tahun Depan. Apa sebabnya?

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat