Apa yang anda perlu tahu tentang US Dollar dan FOMC minggu ini

72

Isnin melihatkan US Dollar didagangkan rendah diyakini akibat pengambilan profit setelah rally pada minggu lepas.

Minggu ini terdapat 2 high-impact news yang penting iaitu pengumuman dasar kewangan oleh Federal Reserve dan Bank of Japan.

US Dollar 1hari
US Dollar 1hari

Anda sekarang boleh lihat Live Chart di website kami. Klik di sini.

Pasangan matawang yang menjadi tumpuan pula adalah USD/JPY. Penganalisa menjangkakan Dollar akan didagangkan tinggi selepas pengumuman FOMC.

Manakala untuk Yen dilihat agak tricky.

Fed dilihat sangat gembira sejak mesyuarat FOMC yang terakhir. Ini adalah kerana data NFP yang menguat dengan pertumbuhan pekerjaan yang meningkat kepada 287k pada Jun lalu.

Keputusan Britain untuk meninggalkan EU tidak memberi kesan yang teruk kepada pasaran Amerika Syarikat malah saham Amerika Syarikat terus menguat dan memanjat sehingga high terbaru.

Pasaran perumahan, jualan runcit dan aktiviti sektor perkhidmatan dna pembuatan juga menampakkan keadaan yang positif buat pasaran mereka.

Walaupun peluang untuk berlakunya rate hike pada tahun ini agak tipis, penggubal dasar Amerika Syarikat akan membiarkan pintu terbuka untuk tindakan selanjutnya.

Dan untuk mesyuarat FOMC kali ini, dijangkakan US Dollar akan menguat.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat