Apa Yang Sedang Berlaku? Indeks Keyakinan Semakin Merosot!

681

Pengguna Amerika kini semakin kurang yakin kerana kebimbangan mengenai kemungkinan kemelesetan ekonomi yang meningkat. The Conference Board, sebuah kumpulan penyelidikan perniagaan, menyatakan pada 31 Oktober bahawa indeks keyakinan penggunaannya turun kepada 102.6 daripada 104.3 pada bulan September.

Indeks ini mengukur penilaian pengguna Amerika terhadap keadaan ekonomi semasa dan pandangan mereka untuk enam bulan akan datang.

Indeks yang mengukur pandangan pengguna Amerika terhadap pendapatan, perniagaan, dan pasaran tenaga kerja dalam jangka pendek kembali menurun, kepada 75.6 pada bulan Oktober daripada 76.4 pada bulan September. Bacaan di bawah 80 untuk jangkaan masa depan secara sejarahnya menandakan kemungkinan kemelesetan ekonomi dalam tempoh setahun.

Pandangan pengguna terhadap keadaan semasa juga merosot pada bulan ini, kepada 143.1 daripada 146.2 pada bulan September.

Perbelanjaan pengguna menyumbang sekitar 70% dari aktiviti ekonomi Amerika Syarikat, jadi ahli ekonomi memberikan perhatian yang rapi terhadap mood pengguna untuk menilai bagaimana ia boleh mempengaruhi ekonomi secara lebih meluas.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat