Apakah Episod Malang BTC Pada Bulan Jun Bakal Berulang? Mesyuarat FOMC Jadi Penentuan!

493

Indeks Harga Pengguna yang dikeluarkan hari ini bukanlah berita baik untuk pasaran kripto. Data CPI menunjukkan inflasi 8.3% dari tahun ke tahun, bukannya 8.1% yang dijangkakan. IHP teras juga lebih teruk daripada yang dijangkakan. Hasil daripada data inflasi yang kurang baik ini, kenaikan kadar faedah satu mata peratusan kini berada dalam kemungkinan besar, dimana ia tidak baik untuk pasaran kripto.

CME Fed Watch Tool yang mejejaki maklumat mengenai mesyuarat FOMC, menunjukkan kemungkinan sama ada kenaikan kadar faedah 50 mata asas atau kenaikan 75 mata asas. Walau bagaimanapun, selepas data CPI yang kurang baik, maka terdapat kebarangkalian kenaikan sehingga 100 bps.

FOMC bertanggungjawab untuk membuat dasar monetari untuk mengawal inflasi. Disebabkan oleh paras inflasi yang melambung tinggi, the Fed telah terlibat dalam pengetatan kualitatif. FOMC secara konsisten menaikkan kadar faedah untuk membendung inflasi. Dalam mesyuarat FOMC Jun dan Julai, the Fed telah menaikkan kadar faedah sebanyak 75 mata asas.

Kenaikan kadar faedah Pada bulan Jun membawa kepada kejatuhan besar dalam pasaran kripto. Walau bagaimanapun, kenaikan kadar faedah seterusnya tidak mempunyai kesan yang sama kerana ia mungkin sudah ditetapkan. Begitu juga, pakar percaya bahawa kenaikan kadar faedah 75 mata asas perlu dijangkakan.

Walau bagaimanapun, jika Fed menaikkan kadar faedah sebanyak 100 mata asas, kemungkinan besar ia akan membawa kesan yang sama seperti pada bulan Jun. Setiap pegawai Fed telah mengambil sikap agresif terhadap inflasi dan data CPI yang buruk hanya akan mengukuhkan lagi komitmen mereka.

Mesyuarat FOMC seterusnya akan berlangsung pada 21 September. Jim Crammer, penganalisis CNBC mendedahkan bahawa beliau tidak bimbang tentang kenaikan Fed yang berlebihan. Walau bagaimanapun, pakar lain tidak bersetuju.

Harga BTC didagangkan pada paras harga $20,970 dengan kejatuhan 6% dalam tempoh 24 jam.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat