Apple Terciduk, Kena ‘Game’ Sampai $10 Juta oleh Pekerja Sendiri

988

‘Kalau buat movie dekat Netflix pasal kes Apple kena tipu ni, mesti top of the week.’

Pendakwa raya Amerika Syarikat (AS) telah mengenakan dakwaan kepada bekas pekerja Apple Inc kerana menipu pembuat iPhone tersebut sebanyak $10 juta dalam beberapa siri skim penipuan.

Menurut pemfailan Mahkamah Persekutuan San Jose California, Dhirendra Prasad menghadapi 5 pertuduhan jenayah selepas beliau didapati mengeksplotasi ‘kedudukan amanah’ sebagai pembeli dalam rantaian bekalan perkhidmatan global Apple untuk menipu syarikat tersebut.

Dalam pemfailan tersebut,

  • Prasad dikatakan membuat rundingan dengan pihak vendor dan membuat pesanan atas nama Apple bagi pembayaran.
  • Turut didakwa menipu Apple dengan mengambil wang sogokan.
  • Beliau juga didapati mencuri alat ganti dengan menggunakan pesanan pembaikan palsu sehingga menyebabkan Apple membayar barangan tersebut tanpa pengetahuan.
  • Turut serta dalam dakwaan, dia telah mengelak cukai dan mencuci hasil daripada skimnya.

Dikatakan juga, Prasad melakukan subahat jenayah penipuan wayar dan mel, melakukan pengubahan wang haram dan menipu bagi mengelak cukai.

Dalam pada itu, Apple telah memecat Prasad pada Disember 2018 selepas sedekad bekerja di syarikat tersebut di bawah Jabatan Rantaian Bekalan Perkhidmatan Global.

Sementara itu, Mahkamah membenarkan kerajaan persekutuan untuk merampas 5 aset hartanah dan akaun kewangan bernilai $5 juta milik Dhirendra Prasad.

Prasad yang tidak diketahui sama ada melantik peguam atau tidak, dijadualkan terhadap perbicaraan pada 24 Mac nanti.

Selain itu, 2 vendor yang dituduh terlibat dengan skim penipuan bersama Prasad turut didakwa di mahkamah atas sebab yang sama pada Disember lalu.

Sehingga kini pihak Apple masih tidak memberi sebarang kenyaaan lanjut.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat