Artikel Ini Mendedahkan Secara Terperinci Tentang Usaha BNM Bagi Mengawal Kejatuhan Ringgit

188

Malaysia sedang dalam usaha untuk memujuk trader pasaran matawang agar menghentikan penjualan Ringgit bagi mengelakkan penurunan nilai matawang tersebut secara mendadak. Usaha kawalan modal ini pernah dibuat oleh bank-bank global pada tahun 1998 berikutan matawang itu kehilangan nilai dengan cepat dalam tempoh masa yang singkat.

RBC Capital Markets dan Brown Brothers Harriman pelabur melihat situasi ini sama seperti ketika krisis kewangan yang pernah berlaku 18 tahun dulu. Bulan ini, Bank Negara Malaysia juga memberi amaran serta menghalang aktiviti penjualan Ringgit di offshore. BNM juga dalam masa yang sama juga cuba mengawal sebarang spekulasi mengenai matawang Ringgit agar situasi tidak menjadi bertambah buruk.

Beberapa bulan lepas, Ringgit telah jatuh sebanyak 5 peratus berbanding US Dollar. Pun begitu, Penolong Gabenor BNM, Adnan Zaylani berkata mereka tidak berhasrat untuk mengetatkan kawalan terhadap aliran dana merantas sempadan.

Sumber : Bloomberg
Sumber rajah : Bloomberg

Menurut Sue Trinh, Ketua Strategi Tukaran Asing Asia di Pasaran Modal RBC Hong Kong, antara salah satu usaha yang dapat dilakukan oleh bank pusat setakat ini ialah mengurangkan sebarang spekulasi yang dapat menakut-nakutkan trader agar tidak menjual matawang Ringgit secara besar-besaran.

Ringgit sebelum ini telah jatuh sebanyak 8 hari berturut-turut berbanding US Dollar kepada 4.419 iaitu nilai paling lemah semenjak 18 Januari lalu. Bagi jualan satu bulan kehadapan juga, Ringgit menjunam sebanyak 6.3 peratus iaitu satu nilai yang tidak disangka-sangka sehingga mencatat nilai diskaun terluas terhadap rekod spot rate.

Kemerosotan terkini itu juga agak menakutkan berbanding yang pernah terjadi pada pertengahan tahun 2015. Kejatuhan itu juga mendorong pertumbuhan ekonomi yang perlahan serta membuat pengguna kurang cenderung untuk berbelanja. Penurunan semenjak bulan lalu itu juga telah menarik campur tangan bank pusat (Bank Negara Malaysia) untuk mengawal nilai Ringgit daripada terus menjunam.

Apa yang lebih membimbangkan, bank pusat jarang mendedahkan sebarang cubaan campur tangan melainkan bagi situasi yang benar-benar diperlukan.

Anda ingin tahu apa yang pernah berlaku kepada sejarah penjualan Ringgit sebelum ini? Stay tuned dengan update kami. Bagi kami kaji dulu sebelum sambung menulis, ya?

BNM Mengesahkan Campur Tangan (Intervention) Bagi Menstabilkan Nilai Ringgit

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat