AS Cuak Dengan Sekatan China!

334

Tindakan China meletakkan kawalan eksport terhadap dua logam yang penting ke atas teknologi utama tampaknya mencetuskan kebimbangan Amerika Syarikat.

Setiausaha Perbendaharaan Janet Yellen menyuarakan kebimbangan tersebut dalam pertemuan dengan ahli perniagaan AS yang beroperasi di China pada hari Jumaat.

Yellen memulakan lawatan empat hari ke China untuk memfokuskan pada usaha meredakan ketegangan antara dua ekonomi terbesar dunia itu.

Awal minggu ini, Kementerian perdagangan China mengumumkan bahawa mulai 1 Ogos, syarikat yang ingin mengeksport dua logam untuk pembuatan semikonduktor perlu memohon lesen.

Ujar Yellen, Perbendaharaan AS masih menilai kesan tindakan tersebut, tetapi pada masa yang sama ia menyedarkannya tentang kepentingan membina rantaian bekalan yang berdaya tahan dan pelbagai.

Pun begitu jika dilihat kembali, tindakan Beijing tidak sebesar yang dilakukan oleh Amerika yang telah mengenakan pelbagai sekatan ke atas negara itu untuk menyekat pembangunan teknologinya.

Itu termasuk kawalan eksport menyeluruh yang berkuat kuasa pada bulan Oktober dan menyekat keupayaan perniagaan AS untuk menjual semikonduktor pengkomputeran lanjutan tertentu atau peralatan pembuatan berkaitan ke China.

Sementara itu, China telah menggandakan usaha untuk menarik pelaburan asing dan perniagaan sebagai langkah membangunkan semula ekonominya yang terkesan akibat pandemik.

Anda juga boleh mengintai peluang-peluang yang disajikan oleh INTRADAY melalui program komuniti, pendaftaran akaun trading dan bermacam-macam lagi. Untuk info lanjut, KLIK DI SINI.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat